Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
Άφωνη είναι η κοινή γνώμη μετά τη διαπίστωση πως η αποφυλάκιση Φλώρου με ανύπαρκτα ή στημένα πιστοποιητικά και ποσοστά αναπηρίας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Άφωνη είναι η κοινή γνώμη μετά τη διαπίστωση πως η αποφυλάκιση Φλώρου με ανύπαρκτα ή στημένα πιστοποιητικά και ποσοστά αναπηρίας δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνουΉδη εντός 7 ημερών ο επικεφαλής της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Νικόλαος Γεωργακούλιας έχει δεσμευτεί να καταθέσει το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τη δραστηριότητα δύο καθηγητών της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο και ενός μεταπτυχιακού οι οποίοι φέρονται να έχουν πρωταγωνιστήσει στην έκδοση πιστοποιητικών και έχουν υπογράψει γνωματεύσεις, κατοχυρώνοντας πιστοποιητικά αναπηρίας τα οποία οδήγησαν έστω και για μερικά εικοσιτετράωρα τον κρατούμενο Αριστείδη Φλώρο εκτός φυλακής με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ένας εξ αυτών, ο πανεπιστημιακός καθηγητής και διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν», ο Αθανάσιος Δουζένης, φέρεται να έχει εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις αποφυλάκισης ή διευκόλυνσης κρατουμένων με αντίστοιχες γνωματεύσεις.
Ο Αθανάσιος Δουζένης εδώ και έξι χρόνια με προεδρικό διάταγμα ανέλαβε χρέη επόπτου του Ψυχιατρικού Τμήματος των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εξετάζει η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη το όνομα του κ. Δουζένη φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της Βίκυς Σταμάτη για την οποία υπήρχε σχετική γνωμάτευση, που τελικά οδήγησε στη μεταγωγή της από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Δαφνί.
Άλλες πληροφορίες τις οποίες επίσης ερευνά η εισαγγελέας Διαφθοράς φέρουν τον συγκεκριμένο καθηγητή Ψυχιατρικής να έχει εμπλακεί στην «διευκόλυνση» του κρατουμένου Ευθύμιου Γιαννουσάκη, πρωταγωνιστή στην υπόθεση NOOR 1 και τη μεταφορά των τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης μεταφέρθηκε εσπευσμένως κάποια στιγμή από τις φυλακές Χαλκίδας στο Ψυχιατρικό Τμήμα του «Γεννηματάς» προκειμένου να εξεταστεί και όταν το πόρισμα της εξέτασης ήταν αρνητικό, επιχειρήθηκε η μεταφορά του στο Ψυχιατρικό Τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού για νέα εξέταση. Όλο το σκηνικό παρέπεμπε στη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών για την αποφυλάκισή του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Τουλουπάκη ανέλαβε προσωπικά τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας όσον αφορά τους τρεις γιατρούς.
Στον εισαγγελέα εκτέλεσης πποινών οδηγήθηκε ο Αρ. Φλώρος
Ο δεύτερος γιατρός, επίσης καθηγητής, είναι εκείνος ο οποίος πιστοποίησε «επιληψία» από την οποία υπέφερε ο Αρ. Φλώρος. Ο τρίτος γιατρός στη σειρά φέρεται να είναι ένας μεταπτυχιακός ο οποίος πλαστογράφησε την υπογραφή συγκεκριμένης ιατρού, της Καλλιρόης Λάμπρου η οποία τώρα εργάζεται στο εξωτερικό, αλλά χρησιμοποίησε και γνωμάτευση για άλλον ασθενή, την οποία χρησιμοποίησε για την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου. Για τον λόγο αυτό και για όσους προαναφέρθηκαν, η εισαγγελέας Διαφθοράς διερευνά και για το ενδεχόμενο ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας των τριών αυτών γιατρών.
Το μαγαζί

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στον Κορυδαλλό, καθώς και οι κρατούμενοι, έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να αποκαλούν το Ψυχιατρικό Τμήμα της φυλακής «τα μαγαζί» προσδίδοντάς του έτσι τις ιδιότητες που απορρέουν από τη λειτουργία του κυκλώματος μαφίας το οποίο προσφέρει γνωματεύσεις και πιστοποιητικά σε κρατούμενους οι οποίοι θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να «διευκολυνθούν» οι κινήσεις τους.
Το θέμα είναι πολύ παλιό και ανέκαθεν στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν τέτοια κυκλώματα, όπως επί παραδείγματι, η κλασικότερη ίσως εκδοχή στον περίεργο αυτό κόσμο κυρίως του οικονομικού εγκλήματος, η ιστορία με τον ΚοσκωτάΒεβαίως το θέμα είναι πολύ παλιό και ανέκαθεν στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν τέτοια κυκλώματα, όπως επί παραδείγματι, η κλασικότερη ίσως εκδοχή στον περίεργο αυτό κόσμο κυρίως του οικονομικού εγκλήματος, η ιστορία με τον Κοσκωτά αλλά και με άλλους «επιφανείς» κρατούμενους για οικονομικές υποθέσεις. Σημερινοί πολύ γνωστοί μεγαλογιατροί θυμούνται πως κατά την εφημερία τους, όταν ήταν νέοι και άπειροι, έβλεπαν κρατούμενους να αποχωρούν από το νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας και τη θέση τους στη νοσοκομειακή κλίνη να την παίρνουν γιατροί της συγκεκριμένης κλινικής, οι οποίοι κουκουλωμένοι περνούσαν τη νύχτα τους στο δωμάτιο του κρατουμένου. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Στη συγκεκριμένη όμως υπόθεση των τριών πανεπιστημιακών – ιατρών το θέμα είναι περισσότερο σοβαρό διότι για να υφίσταται το «μαγαζί» στις φυλακές Κορυδαλλού, όφειλε να έχει και κάποια θεσμική κάλυψη.
Διερωτάται δηλαδή ο αφελής πολίτης εάν αυτή η θεσμική κάλυψη προέρχεται από το υπ. Δικαιοσύνης και από τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτό. Ο καθηγητής Αθανάσιος Δουζένης ανέλαβε καθήκοντα επόπττου στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Κορυδαλλού κατόπιν συμφωνίας με το νοσοκομείο Αττικόν για τη συνεργασία της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής με το αντίστοιχο τμήμα των φυλακών για ερευνητικούς λόγους.
Ήταν το πρώτο βήμα για την ένταξη των δομών νοσοκομειακής περίθαλψης του σωφρονιστικού συστήματος στο ΕΣΥ.
Μέχρι εδώ όλα καλά και θα έλεγε κανείς και σωστά. Ωστόσο μετά την παρέλευση πενταετίας και ατύπως η σχέση αυτή μεταξύ Κορυδαλλού και Αττικόν συνεχίστηκε και ο ρόλος του ψυχιάτρου Αθανάσιου Δουζένη αναβαθμίστηκε αφού ως επόπτης είχε δικαίωμα να εξετάζει όποιον ήθελε και όπου ήθελε. Υπενθυμίζεται ότι ο Αθανάσιος Δουζένης μετέβη ημέρα Κυριακή στις φυλακές Χαλκίδας προκειμένου να εξετάσει τον Αρ. Φλώρο ο οποίος είχε μόλις μεταχθεί εκεί αφού άλλος ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού του είχε δώσει εξιτήριο, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται περίθαλψη. Λίγα 24ωρα μετά την μεταγωγή του Φλώρου στη Χαλκίδα ο επόπτης καθηγητής- ψυχίατρος διέγνωσε κατάθλιψη από την οποία υπέφερε ο Αρ. Φλώρος, ζητώντας την άμεση επαναμεταγωγή του στο ψυχιατρικό τμήμα του Κορυδαλλού. Πολύ περίεργες αυτές οι υπόγειες διαδρομές – μεταγωγές.
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης