Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής ήταν πάνω από 40% και ειδικά αυτές τις τελευταίες ημέρες η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Επομένως αυτή είναι μια κατάσταση αρκετά ανησυχητική και, από τη στιγμή που αρχίζουμε να βλέπουμε στην Αττική τριψήφια νούμερα κρουσμάτων, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και ενδεχομένως να φτάσει και σε τετραψήφιο αριθμό» προειδοποιεί μιλώντας στο zougla.gr o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, και προσθέτει:

«Φαίνεται ότι πάνω από το 55% των φορέων του ιού αυτή τη στιγμή είναι ασυμπτωματικοί. Η τάση είναι αυξητική και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διάδοσης της νόσου».

Ο καθηγητής, που μαζί με την ομάδα του εξετάζουν καθημερινά τα λύματα της Αττικής και δίνουν στοιχεία και πληροφορίες στην πολιτεία, είναι σαφής. Όπως λέει, μετά τις γιορτές υπήρχε σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαχρονικά από την εβδομάδα των Χριστουγέννων, από τις 21 Δεκεμβρίου του 2020, μέχρι και σήμερα, παρατηρούμε μια συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αθήνας. Οι πρώτες εβδομάδες κύλησαν με σχετικά ελεγχόμενη αύξηση, στη συνέχεια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση στο ιικό φορτίο της Αθήνας, το οποίο αποτυπώνεται και στα ενεργά κρούσματα» τονίζει.

«Μέσα στις γιορτές τα επεισόδια αύξησης οφείλονταν στις συνευρέσεις, στα πάρτι, στα τραπέζια και γενικότερα στον συνωστισμό που υπήρχε. Μετά τις γιορτές, η αύξηση αυτή, κατά την άποψή μου, οφείλεται περισσότερο λόγω επιστροφής στους χώρους εργασίας, στην αυξημένη κυκλοφορία εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς και λιγότερο στα σχολεία ή στην ελεγχόμενη πρόσβαση σε καταστήματα. Εκτιμούμε ότι η τηλεργασία θα έπρεπε να γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό και με μεγαλύτερη αυστηρότητα» διευκρινίζει.

Ανησυχητική αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων και κοκαΐνης

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα το οποίο δείχνουν τα λύματα της Αττικής είναι η αυξημένη χρήση ψυχοφαρμάκων και κοκαΐνης. Ο καθηγητής καταλήγει: «Τον περασμένο Μάρτιο είδαμε μια αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών, αλλά και κοκαΐνης. Τους επόμενους μήνες είδαμε μια σταδιακή ύφεση, η οποία ήταν χαμηλότερη τον Αύγουστο του 2020. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα όμως έχουμε παρατηρήσει εκ νέου αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων και κοκαΐνης».

Δείτε αναλυτικά όσα αποκαλύπτει ο καθηγητής στο zougla.gr: 

 

Δείτε επίσης :

Σαρηγιάννης: Ξεκίνησε το τρίτο κύμα κορωνοϊού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης