Μπορεί η κακοκαιρία να μας αποχαιρετά σιγά σιγά, ωστόσο τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτοικοι και δήμοι έρχονται σαν… χιονοστιβάδα.

Στον απόηχο της «Αριάδνης» πολίτες και υπηρεσίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα μια σειρά από ζητήματα που έχουν ανακύψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκλεισμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος και ηλεκτροδότησης, αναβολές δρομολογίων, παγωμένο οδικό δίκτυο είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τοπίο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θεσσαλονίκη

O παγετός που επικρατεί ακόμη και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχει οδηγήσει σε αναβολές δρομολογίων των αστικών λεωφορείων και αεροπορικών πτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η κακοκαιρία να μας αποχαιρετά σιγά σιγά, ωστόσο τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτοικοι και δήμοι έρχονται σαν… χιονοστιβάδαΣε 278 ανέρχεται ο αριθμός των αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ που κυκλοφορούν στους δρόμους του Νομού Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 50 με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνολικά 11 περιοχές δεν εξυπηρετούνται λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ με δυσκολία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε τέσσερις.

Ειδικότερα, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια σε: Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Μονόλοφο, Ξηροχώρι, Μεσσημβρία, Λευκοχώρι, Στεφάνια, Εξαμίλι και το τοπικό στη γραμμή Επανομή-Μηχανιώνα. Με δυσκολία εκτελούνται οι γραμμές στις εξής περιοχές: Άνω Πόλη η γραμμή 22, Κρυονέρι, Πεύκα και το 751 στο Πανόραμα.

Επιπλέον, λόγω χαμηλής ορατότητας, αεροσκάφη εσωτερικών πτήσεων δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν το πρωί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με αποτέλεσμα να αλλάξουν κατεύθυνση και να επιστρέψουν στα αεροδρόμια απ’ όπου απογειώθηκαν.

Οι πτήσεις αναμένεται να εκτελεστούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ιωάννινα

Ομίχλη και παγετός συνθέτουν το σημερινό σκηνικό, μετά τη χθεσινή έντονη χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και το πανεπιστήμιο παραμένουν και σήμερα κλειστά.

Με το θερμόμετρο να δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου, στην παραλίμνια περιοχή μεγάλα τμήματα της λίμνης έχουν καλυφθεί από στρώμα πάγου, το οποίο σε συνδυασμό με την ομίχλη συνθέτει ένα αλπικό τοπίο.

Δείτε σχετικό βίντεο του Epirus-tv:



Πάτρα

Στην Πάτρα μετά τη χιονόπτωση ήρθαν και οι… βροχές. Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το thebest.gr με πλημμυρισμένους δρόμους γύρω από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Λόγω της σημερινής δυνατής βροχόπτωσης και του αέρα, πλημμύρισαν δρόμοι και έπεσαν δέντρα. Κλειστά θα παραμείνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία Σελλών και Άνω Καστριτσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης υπέστη κάταγμα στο αριστερό χέρι έπειτα από πτώση σε παγωμένο δρόμο στην πόλη της Κοζάνης, όπου βρέθηκε προ ημερών για να επισκεφθεί συγγενείς του.

O δήμαρχος Πατρέων

Σκόπελος

Εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και στη Σκόπελο, όπου τα σχολεία αναμένεται να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τη Δευτέρα. Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στο Κέντρο Υγείας του νησιού, με το προσωπικό να καλείται να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 60 περιστατικά που σχετίζονταν με τις κακές καιρικές συνθήκες. Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι, με τους κατοίκους να επιχειρούν ακόμη και με ίδια μέσα να τους ανοίξουν.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού έξι ατόμων με ελικόπτερο Super Puma.

Λαμία

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λαμία, καθώς το χιόνι που έπεφτε ασταμάτητα απέκλεισε πολλούς δρόμους. Ως εκ τούτου, η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αποφάσισε ότι σε συγκεκριμένες διαδρομές η κίνηση θα γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Κύμη

Η Κύμη Ευβοίας, η οποία επλήγη σε μεγαλύτερο βαθμό από την «Αριάδνη», μετρά τις πληγές της. Οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ μόλις σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η ηλεκτροδότηση. Παρ’ όλα αυτά, έντονο είναι το πρόβλημα της ελλιπούς υδροδότησης, με κατοίκους να δηλώνουν πως ζεσταίνουν χιόνι για να… κάνουν μπάνιο.

Δυτική Μακεδονία

Για έβδομη συνεχή ημέρα παραμένει ο ολικός παγετός στη δυτική Μακεδονία, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους -12 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η θερμοκρασία αυτήν την ώρα στα Γρεβενά και τη Φλώρινα είναι στους -17 βαθμούς Κελσίου, στην Πτολεμαΐδα στους -13, στην Καστοριά στους -7 και στην Κοζάνη στους -4.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Κοζάνης, τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ διεξάγονται με δυσκολία εξαιτίας του παγετού και του χιονιού, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αστικών εκτελούνται σχεδόν κανονικά.

Υψηλά ποσοστά ρύπανσης εξαιτίας της καύσης θερμαντικών υλικών παρατηρούνται στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα αλλά και σε μικρότερους οικισμούς του ενεργειακού λεκανοπεδίου δυτικής Μακεδονίας.

Θεσσαλία

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία σε όλους τους δήμους του Νομού Τρικάλων. Επίσης, με απόφαση του Δήμου Καρδίτσας δεν θα ανοίξουν σήμερα και αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου. Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν τις παραπάνω ημέρες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του δήμου. Το χιόνι στην Καρδίτσα έφτασε τους 60 πόντους, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στις μετακινήσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε Λάρισα και Βόλο. Στην πόλη της Λάρισας το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους
Τα εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα με στόχο να παραμείνουν ανοικτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες. Την Τετάρτη δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου αλλά και του Στρατού επιχειρούσαν μέσα στην πόλη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Στη Μαγνησία παρατηρούνται προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ χθες σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές.

Λέσβος

Εικόνες καταστροφής έρχονται από τη Λέσβο. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του lesvosnews.gr από το θέατρο του ιστορικού Αναγνωστηρίου Αγιάσου, όπου η σκεπή κάτω από το τεράστιο βάρος του χιονιού κατέρρευσε χθες. Καλώδια, σωλήνες εξαερισμού, σοβάδες, γυψοσανίδες, μεταλλικά ικριώματα μετατράπηκαν σε μια άμορφη μάζα. Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν φόβοι πλημμυρικών φαινομένων έπειτα από τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε το νησί. Στα βουνά, στα χωριά και σε όλα τα περίχωρα έχουν «απλωθεί» τεράστιες ποσότητες χιονιού, το οποίο εκτιμάται πως, αν λιώσει μαζικά, θα οδηγηθεί με τεράστια ορμή και ποσότητα στους ποταμούς. Προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει και για τους μετανάστες στους καταυλισμούς σε Χίο και Λέσβο, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το τσουχτερό κρύο. Αν και ο χιονιάς των περασμένων ημερών έχει υποχωρήσει, τα προβλήματα είναι πολλά – ιδίως αυτό της στέγασης.

Πατήστε εδώ για να δείτε εικόνες αναγνωστών του zougla.gr από όλη την Ελλάδα

Πατήστε εδώ για να δείτε τις επικαιροποιημένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ποια δρομολόγια του ΟΣΕ αναστέλλονται σήμερα

Σε αναστολή προγραμματισμένων για σήμερα δρομολογίων προχώρησε η ΟΣΕ.

Ειδικότερα, στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 50, 51, 56, 55, 60 και 61.

Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις αμαξοστοιχίες του προαστιακού σιδηροδρόμου στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα 1592, 1593, 1594, 1595, 2592, 2591, 2598 και 2597.

Τέλος, αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου – Λάρισας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης