Σάλο έχει προκαλέσει η μεταχείριση ενός ασθενούς- κρατούμενου ο οποίος χειρουργήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες.

Το συμβάν κατήγγειλαν μέσω επιστολής τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, οι κρατούμενοι των Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Θυμίζουμε, πως η μικροεπέμβαση του κρατούμενου, Δ.Κ., πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην καταγγελία τους οι συγκρατούμενοι του ασθενή υπογραμμίζουν πως «ο Δ.Κ. μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και χειρουργήθηκε με τοπική αναισθησία, χωρίς να του αφαιρεθούν οι χειροπέδες, ενώ επειδή η επέμβαση ήταν ανοικτής κοιλίας, ο ασθενής έπρεπε να κρατάει τα χέρια του σηκωμένα ψηλά».

Λίγες ώρες αργότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία ζήτησε συγνώμη από τον κρατούμενο και τόνισε:

«Στα χέρια του κρατουμένου, τα οποία ήταν τοποθετημένα στο θώρακα, υπήρχαν χειροπέδες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως συνειδητή πράξη εκ μέρους του ιατρού εναντίον του κρατουμένου. Απλώς, λανθασμένα, θεώρησε ότι ο ρόλος του περιορίζεται στη μικροεπέμβαση και μόνο».

Τι αναφέρουν στο zougla.gr ο υποδιοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, αλλά και πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Ο Μ. Ζαμπάρας τόνισε αναφερόμενος στο περιστατικό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι γεγονός ότι η επέμβαση αφορούσε την αφαίρεση δερματικού κοκκιώματος και η διαδικασία διήρκεσε περίπου 10-15 λεπτά. Ωστόσο, όλα όσα αναφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες για εγχείρηση ανοικτής κοιλίας, είναι αναντίστοιχα με την πραγματικότητα. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται εκεί. Πράγματι, είναι γεγονός ότι ο κρατούμενος φορούσε χειροπέδες κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εκτιμώ ότι λανθασμένα σταθμίστηκε εκείνη τη στιγμή ότι δεν έπρεπε να βγάλει τις χειροπέδες. Γι’ αυτό το λόγο, το νοσοκομείο ήδη με ανακοίνωση του ζητάει συγγνώμη για το περιστατικό και βάζει το ζήτημα της ανάπτυξης συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει ανθρώπινη μεταχείριση και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραβιάζονται τα δικαιώματα των κρατουμένων που νοσούν και περιθάλπτονται στα δημόσια νοσοκομεία».

Πηγές από το αρμόδιο Υπουργείο υπογραμμίζουν στο zougla.gr, πως η δουλειά της αστυνομίας «σταματά» αφότου ο ασθενής- κρατούμενος εισέλθει στο νοσοκομείο, ενώ ξεκαθαρίζουν, πως στον ασθενή χορηγείται συγκεκριμένο δωμάτιο και στο κτήριο του νοσοκομείου βρίσκονται αστυνομικοί οι οποίοι επιτηρούν το τι συμβαίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με το συμβάν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών υποστηρίζουν:

«Στις περιπτώσεις που κάποιος κρατούμενος μεταφέρεται στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά όταν η επίσκεψη του διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, όπως στο συγκεκριμένο συμβάν οι χειροπέδες δεν του αφαιρούνται. Αυτό γίνεται μόνο στην περίπτωση που το ζητήσει ο ιατρός».

Διαβάστε επίσης: Χειρούργησαν κρατούμενο, χωρίς να του βγάλουν τις χειροπέδες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης