Αντιδράσεις και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της Φωκίδας έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του zougla.gr για περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή των Δελφών, το οποίο έφεραν στη δημοσιότητα οι «Πολίτες στο Προσκήνιο».

Σύμφωνα με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, βοθρολύματα εκβάλλουν γύρω από το αρχαίο μονοπάτι των Δελφών, σε ζώνη Α’ προστασίας Δελφικού Τοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα αυτό πήρε διαστάσεις, με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Παράλληλα, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες νερού στο σημείο που εκβάλλουν οι αγωγοί λυμάτων στους Δελφούς, ενώ πήρε και δείγματα πόσιμου νερού. Τα αποτελέσματα δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα και έδειξαν μολυσμένο με εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια πόσιμο νερό, ενώ επιβεβαίωσαν τα βοθρολύματα από τους αγωγούς. Μάλιστα, την Παρασκευή το ΠΑΚΟΕ καταθέτει όλα τα στοιχεία στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αθηνών.

Σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος Δελφών, κ. Γιώργος Δρακάκης, με επιστολή που στέλνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάνει λόγο για εκτεθειμένη δημοτική αρχή απευθυνόμενος προς την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος των Δελφών, Μαίρη Ανδρεοπούλου. Όπως γράφει στην επιστολή του, η συγκεκριμένη αρμόδια αντιδήμαρχος δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή:

«ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ
Aντιδήμαρχο Περιβάλλοντος
Ανοιχτή Επιστολή

Κα Ανδρεοπούλου,
Είναι εμφανής η προσπάθειά σας να εφησυχάσετε τους συμπολίτες μας σχετικά με τις τελευταίες καταγγελίες του ΠΑ.Κ.Ο.Ε «Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών» σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού στην Δ.Ε. Ιτέας και των Τ.Κ. Δελφών κ Χρισσού.
Όμως είστε εκτεθειμένοι ως δημοτική αρχή διότι εκτός όλων αυτών των τεκμηριωμένων καταγγελιών πρώτον δεν απαντήσατε ούτε για τα βοθρολύματα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ούτε για τις κτηνοτροφικές μονάδες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης όσον αφορά την απάντησή σας για την ποιότητα του νερού και για τα αποτελέσματα που έχετε από τα «ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» αποκρύπτετε το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία την οποία πληρώνει ο Δήμος! Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί πρέπει ο Δήμος, δηλαδή εμείς οι πολίτες, να πληρώνουμε μια ιδιωτική εταιρεία της οποίας τα αποτελέσματα έχουν πολλάκις αμφισβητηθεί; Και γιατί ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ; και μάλιστα μετά από αυτές τις τόσο σημαντικές για την υγεία μας καταγγελίες;
Kαθώς επίσης γιατί να εκλάβουμε ως έγκυρες τις Αναλύσεις των «ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» και όχι του ΠΑΚΟΕ που είναι ανεξάρτητος μη χρηματοδοτούμενος φορέας;

Γεώργιος Δρακάκης
Δημοτικός Σύμβουλος
Απολλώνειο Φώς – Καθαρή Λύση»

Τι απάντησε η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Δελφών Μαίρη Ανδρεοπούλου:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Κ. ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Τ.Κ. ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΣΟΥ

Σας γνωρίζουμε ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει αναθέσει σε πιστοποιημένο εργαστήριο και παρακολουθεί την ποιότητα του πόσιμου ύδατος σε μηνιαία βάση κάνοντας χημικό και βιολογικό έλεγχο σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία μας συνεργάζεται με τα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. τα οποία λαμβάνουν δείγματα, πραγματοποιούν τις αναλύσεις και μας αποστέλλουν τα πιστοποιητικά για ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία πιστοποιητικά που διαθέτει η υπηρεσία μας, το πόσιμο νερό και στις τρείς παραπάνω Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες είναι εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος.

Επισυνάπτονται τα πιστοποιητικά ανάλυσης με ημερομηνία έκδοσης 5/2/2016 για Ιτέα, 5/2/2016 για Δελφούς και 8/12/2015 για Χρισσό.

Ο Δήμος μας συνεργάζεται, όπως έχουμε εκ του νόμου υποχρέωση, με πιστοποιημένους φορείς υψηλής αξιοπιστίας, δεχόμαστε ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις τους. Για το λόγο αυτό διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας για την ασφάλεια και υγιεινή του πόσιμου νερού των δικτύων ύδρευσης του Δήμου μας.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μ.ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ZOUGLA.GR :

Τα αποτελέσματα των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων νερού από την περιοχή των Δελφών έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, μετά τις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε. Υπενθυμίζεται πως το θέμα αποκάλυψε το zougla.gr έπειτα από καταγγελία των «Πολιτών στο Προσκήνιο».

Παράλληλα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΠΑ.Κ.Ο.Ε, η οποία μοιράζεται συνδρομητικά σε περισσότερους από 60.000 πολίτες, έχει τίτλο «Βοθρολύματα στους Δελφούς», ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στις αποκαλύψεις του zougla.gr.


(Πατήστε πάνω στην εφημερίδα για να διαβάσετε το ρεπορτάζ)

Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη αλλά και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, προκειμένου να εκτιμηθεί το πρόβλημα στην περιοχή.


 
Όλα τα στοιχεία (οπτικοακουστικό υλικό κ.λπ.) έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, σε 25 φορείς αλλά και στον εισαγγελέα Άμφισσας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Στον εισαγγελέα Άμφισσας τα στοιχεία για τα λύματα που χύνονται γύρω από το αρχαίο μονοπάτι των Δελφών

Στους Δεφλούς το ΠΑ.Κ.Ο.Ε για τα λύματα που χύνονται γύρω από το αρχαίο μονοπάτι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης