Δύσκολο καλοκαίρι αναμένεται να περάσει ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος καλείται σε απολογία από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, στα χέρια της οποίας βρίσκονται όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και συνδέονται με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας για πρώτη φορά, ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια στα οποία ήταν υπό το στενό κλοιό των δικαστικών αρχών για τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή του, επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και για τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) του ίδιου και της συζύγου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προγραμματισμένο ραντεβού του κ. Παπαντωνίου με την ανακρίτρια είναι στις 25 Ιουλίου οπότε και αναμένεται ο πρώην υπουργός να ζητήσει πολυήμερη προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του.

Ήδη πάντως ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε την κλήση για να εμφανιστεί ενώπιον της κ. Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου που διενεργούν την έρευνα για το σύνολο των εκκρεμών δικογραφιών σε βάρος του.

Με βασικό ερευνώμενο αδίκημα το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες(ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) οι ανακριτές κατάφεραν να συλλέξουν, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σημαντικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προχώρησε στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει η κ. Ζαμανίκα αξιολογώντας μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και νεώτερα στοιχεία που είχαν φτάσει στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη δύο λογαριασμών που φέρονται να συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Αποκαλυπτικά φαίνονται να είναι τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στην Αθήνα, στο σπίτι του επικεφαλής εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες του ελληνικού δημοσίου αλλά και η κατάθεση Γάλλου, πρώην στελέχους της ίδιας εταιρείας που δόθηκε το 2005. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν κρίσιμες πληροφορίες για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των ερευνών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία και οι οποίοι ερευνήθηκαν, όταν τυχαία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο ίδιος πάντως ο Γιάννος Παπαντωνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο συναίνεσε να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και στην Ελβετία, αλλά προσκόμισε ο ίδιος αντίγραφα των κινήσεων τους προκειμένου να δείξει πως δε φοβάται τον έρευνα γιατί δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης