Zougla Newsroom 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει ασύμμετρα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο, αλλά θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr και στην εκπομπή «Review» ο Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών και διευθυντής του τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρέπει ο αντίπαλος να έχει τον έλεγχο της κλιμάκωσης. Αυτή τη στιγμή αυτό ισχύει και στην ελληνική στρατηγική: Εάν ο αντίπαλος πάρει διαβεβαίωση πως η ελληνική αντίδραση θα είναι ήπια, διπλωματική και δεν θα κλιμακώσουμε, θα το κάνει, και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ επικίνδυνα», προσθέτει.

 

Ο γνωστός καθηγητής κατά τη διάρκεια της εκπομπής αναφέρεται στα αποτελέσματα της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα στρατιωτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών, αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Ιρένα Αργύρη.

Βγήκε κερδισμένη η Τουρκία στη διάσκεψη της Μαδρίτης;

«Η Τουρκία θέλει να επιδείξει και να επιβάλει την εικόνα ότι είναι μια χώρα η οποία δεν δέχεται εντολές από κανέναν και ότι παραμένει μεν μέσα στη δυτική αρχιτεκτονική, αλλά με τους δικούς της όρους. Αυτό το πέτυχε στη διάσκεψη της Μαδρίτης. Κατάφερε να επιβάλει τους όρους της και με ταπεινωτικό τρόπο απέναντι στις άλλες χώρες. Κάτι που κέρδισε στη Μαδρίτη είναι ότι δεν θα υπάρχει εμπάργκο σουηδικών αμυντικών τεχνολογιών. Αν δούμε λοιπόν στο μέλλον τουρκο-σουηδική αμυντική συνεργασία, θα ήταν κάτι πολύ κακό για την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι το Κογκρέσο, και με τη βοήθεια του ελληνικού, του αρμενικού και του εβραϊκού λόμπι, δεν θα λάβει απόφαση για την αναβάθμιση των F-16. Πάντως, η Τουρκία φάνηκε να είναι αυτή που ελέγχει το παιχνίδι, οπότε νομίζω ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο γύρο της τουρκικής επιθετικότητας», απαντά.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16;

«Εάν προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό, τα αεροσκάφη τους θα αποκτήσουν καλύτερες δυνατότητες. Τα ιπτάμενα ραντάρ τα δικά τους είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μας, είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, οπότε μαζί με τα αναβαθμισμένα μαχητικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Θα… κόψουν κάποια από τα πλεονεκτήματα της Ελληνικής Αεροπορίας. Η αγορά των Rafale από την ελληνική πλευρά, βέβαια, ήταν πολύ καλή επιλογή. Σχετικά με τα F-35, θα δείξει εάν είναι καλή αγορά, διότι αυτό το μοντέλο μαχητικών συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα και είναι πολύ ακριβό στη συντήρησή του», τονίζει ο κ. Γρίβας.

«Η Τουρκία επενδύει σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες, ενώ η Ελλάδα όχι»

Ερωτηθείς για τη στρατιωτική ισχύ μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, ο καθηγητής είναι σαφής: «Πέρα από αυτά τα οπλικά συστήματα που αγοράζουμε, πρέπει να επενδύσουμε και στις νέες τεχνολογίες. Οι Τούρκοι έχουν νέα στρατιωτική τεχνολογία και επενδύουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, βέβαια. Ωστόσο, η Τουρκία επενδύει σε δικά της συστήματα ρομποτικά, σε δικές της τεχνολογίες, έχουν μη επανδρωμένα σκάφη για παράδειγμα. Η Ελλάδα δεν επενδύει σε αποτελεσματικές φθηνές τεχνολογίες. Εμείς ενισχυόμαστε με παραδοσιακό τρόπο, και σε βάθος χρόνου υπάρχει ο κίνδυνος να δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα για την άμυνά μας».

«Στόχος τους η αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας»

«Η Τουρκία εδώ και καιρό διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας με στόχο την αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας, για παράδειγμα οι υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από νησιά μας και οι προκλήσεις. Αυτό τη βολεύει όσον αφορά την υψηλή της στρατηγική. Πλέον είναι υπερφιλόδοξη, θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και να δείχνει ότι δεν παίζει με τους κανόνες αλλά επιβάλλεται διά της ισχύος. Θέλει να ελέγξει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να γίνει ένας από τους μεγάλους κλειδοκράτορες του παγκόσμιου συστήματος», υποστηρίζει.

«Φοβούνται πολύ τον πόλεμο με την Ελλάδα»

«Η Τουρκία φοβάται πάρα πολύ τον πόλεμο με την Ελλάδα και φοβάται και την ήττα πολύ περισσότερο. Ουσιαστικά, προς το παρόν δεν έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τη χώρα μας, ανεξαρτήτως αυτού που προβάλλει επικοινωνιακά, ότι είναι μια τεράστια χώρα και θα μας κάνει μια χαψιά. Μια τόσο φιλόδοξη χώρα δεν είναι εύκολο να θέσει σε κίνδυνο το γόητρο των ενόπλων δυνάμεών της, σε μια ήττα θα ήταν καταστροφικό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με εμάς και το αποτέλεσμα είναι κακό για εκείνους, τότε στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική», διευκρινίζει.

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο;

«Πιστεύω ότι η Τουρκία κάτι θα κάνει, αλλά κατά βάθος δεν θέλει να πάει σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα. Πιστεύω πως θα θελήσει να κάνει κάτι στο κατώτερο φάσμα των στρατιωτικών προκλήσεων, δηλαδή κατάληψη ενός μικρού ελληνικού νησιού με ελάχιστους κατοίκους, ή ναυτικό αποκλεισμό ενός νησιού. Θα το κάνει, όμως, μόνο εάν έχει κάποιας μορφής βεβαιότητα ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι περιορισμένη. Σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία, έχουμε κάποια σοβαρά πλεονεκτήματα. Όταν ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου, δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ένας πόλεμος θα ήταν καταστρεπτικός και για τις δύο χώρες. Εάν ξεκινήσει, δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει, αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερες τρωτότητες απ’ ό,τι η Ελλάδα, είναι πολύ πιο ευπαθής από γεωστρατηγικής άποψης. Εάν γίνει λοιπόν ένα στρατιωτικό θερμό επεισόδιο ολίγων ωρών, μια μεγάλη αεροναυτική σύγκρουση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα. Εάν γινόταν μια μεγάλη αεροναυμαχία και κρατούσε κάποιες ώρες, το πιο πιθανό είναι οι Τούρκοι να υποστούν πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι εμείς», καταλήγει όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Δείτε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης