Σοβαρές ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις καταγράφονται, μέχρι στιγμής, στα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 στην περιοχή της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, κατέρρευσε σπίτι στο Μεσοχώρι όπου εγκλωβίστηκε νωρίτερα ένας ηλικιωμένος ο οποίος ήταν κατάκοιτος, ενώ η σύζυγός του πρόλαβε και βγήκε. Όπως μάλιστα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έχει απεγκλωβιστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν στον απεγκλωβισμό έξι ατόμων από το Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας.

Την ίδια ώρα, ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται νότια του Δήμου Τυρνάβου, ενώ ζημιές έχει υποστεί και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας. Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές και στη γέφυρα Δαμασίου, την οποία έκλεισε η Αστυνομία.

Επιπλέον, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά τη δόνηση που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, ο πανικός που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα δύο άντρες στη Λάρισα να πέσουν στο κενό από μπαλκόνια πολυκατοικίας.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες του onlarissa.gr, ένας άντρας πήδηξε στο κενό από τον δεύτερο όροφο, ενώ ένας ακόμη από ημιώροφο. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν και τους δύο και τους μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καλή κατάσταση, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία σε όλο τον νομό. Με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Επίσης η πολιτική προστασία του δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Σκηνές και υπνόσακοι σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτήρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Tην ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Ζημιές και σε χωριά στα Τρίκαλα

Ζημιές καταγράφονται και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Συγκεκριμένα ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτήρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη.

Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτήρια, ενώ ήδη από το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Τρικάλων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή.

Κατέρρευσε εκκλησία στο Κουτσόχερο – Έπεσε μεσοτοιχία σε σχολείο στο Δαμάσι

Όπως έγραψε νωρίτερα το onlarissa.gr, στο Κουτσόχερο κατέρρευσε εκκλησία, ενώ στο Δαμάσι υπήρξαν ζημιές και στο σχολείο, όπου έπεσε μεσοτοιχία, ευτυχώς όμως είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως οι μαθητές.

Δείτε φωτογραφίες από Eurokinissi με τις ζημιές που προκλήθηκαν: 

Μεσοχώρι: Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο γήπεδο του χωριού 

Δείτε βίντεο από το larissanet.gr, το trikalaola.gr και τα social media με την αντίδραση του κόσμου μετά τη σεισμική δόνηση:

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης