Η Ελλάδα άνοιξε αεροδρόμια και χερσαία σύνορα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πέντε χώρες, με το βλέμμα στραμμένο στη 14η Μαΐου, οπότε και προσβλέπει στο γενικό άνοιγμα του τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Θεωρητικά τα πράγματα είναι πολύ απλά για τον επισκέπτη που θέλει να περάσει μερικές μέρες στην Ελλάδα. Με ένα πιστοποιητικό ότι έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό ή ένα μοριακό τεστ 72 ωρών περνάει τον έλεγχο, δεν χρειάζεται να μπει σε καραντίνα και συνεχίζει ξένοιαστος τις διακοπές του. Συχνά, όμως, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έλληνας συνταξιούχος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, που σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα μας, επικοινώνησε με το zougla.gr και φανερά εκνευρισμένος μίλησε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσκολεύουν το ταξίδι του. «Έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer και η σύζυγός μου, η οποία έχει νοσήσει και έχει αντισώματα, θα κάνει μοριακό τεστ. Όμως, για να γίνει δεκτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να είναι στα αγγλικά. Στη Γαλλία, ποτέ κανένας δεν θα εξέδιδε πιστοποιητικό στα αγγλικά. Καλύτερα να τους πάρεις το κεφάλι» τονίζει.

Το πρόβλημα του καθηγητή θα το βρουν μπροστά τους όλοι όσοι δεν ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, εκτός αν στις χώρες τους υπάρχει πρόνοια για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού στα αγγλικά.

Ο καθηγητής προσπάθησε να λύσει τον γρίφο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις. Από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ τού είπαν ότι και η γαλλική εκδοχή του πιστοποιητικού θα γίνεται δεκτή -όχι με καθησυχαστική βεβαιότητα- και τον παρέπεμψαν στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όπου επίσης δεν έμαθε αν μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα με… γαλλικό ντοκουμέντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε οι προσπάθειες του zougla.gr είχαν καλύτερη τύχη. Το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, στελέχη του οποίου θα βρίσκονται στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τα σχετικά έγγραφα, και η Πολιτική Προστασία δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός αυτών των θεμάτων.

Κάποιοι ρίχνουν την ευθύνη σε γραφειοκράτες του Υπουργείου Εξωτερικών για την πρόβλεψη να γίνονται δεκτά μόνο τα κείμενα που είναι γραμμένα στα αγγλικά. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο έλεγχος θα γίνεται πριν από την αναχώρηση του επισκέπτη, στο αεροδρόμιο της χώρας του, όπου δεν υπάρχουν προβλήματα κατανόησης της γλώσσας.

Αυτό είναι δεδομένο για το μοριακό τεστ, το οποίο ελέγχεται πάντα κατά την αναχώρηση και χωρίς αυτό ο επιβάτης δεν μπαίνει στο αεροπλάνο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενιαίο πράσινο διαβατήριο, που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα. «Παρά το γεγονός ότι έχω κάνει το εμβόλιο, θα κάνω και ένα μοριακό τεστ για να είμαι ήσυχος» λέει ο καθηγητής στο zougla.gr.

Όπως φαίνεται, όμως, όλα αυτά είναι μόνο εικασίες και κανένας δεν έχει μία σίγουρη απάντηση που να καθησυχάζει τους επισκέπτες ότι θα καταφέρουν να μπουν στη χώρα μας και θα κάνουν τις διακοπές τους όπως τις είχαν σχεδιάσει.

Και χρειάζονται απαντήσεις πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με περιστατικά που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας και του τουριστικού προϊόντος της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης