Δεύτερη ημέρα τρόμου είναι η σημερινή στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν χθες, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονταν μέσα στον χώρο του σχολείου, και για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να πει με απόλυτη βεβαιότητα αν ήταν μαθητές ή εξωσχολικοί, επιτέθηκαν με πέτρες, σουγιάδες και καδρόνια εναντίον φοιτητών αριστερών οργανώσεων που μοίραζαν φυλλάδια.

Σήμερα το πρωί, μέλη της ΚΝΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολείο, όταν δέχτηκαν νέα επίθεση από κουκουλοφόρους που πήδηξαν τα κάγκελα του ΕΠΑΛ. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει φτάσει στο σημείο και έχει σταθμεύσει στην πύλη του σχολείου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις ανηλίκων που κατευθύνονταν προς το σχολείο έχοντας αιχμηρά αντικείμενα στην τσέπη τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τάξεις του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης βρίσκονται δεκάδες μαθητές που δεν έχουν καμία εμπλοκή στα επεισόδια, αλλά οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι, αφού έχουν πάρει εντολή να μείνουν μέσα και να μην επιχειρήσουν να βγουν.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Την απάντηση για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις κουκούλες δίνει ανακοίνωση της νεολαίας της Χρυσής Αυγής, η οποία συγχαίρει όσους βρίσκονταν μέσα στο σχολείο. «Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για τη δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεών τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της “ταξικούς επαναστάτες”» αναφέρει στην ανακοίνωση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε καρέ από βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας απεικονίζονται κουκουλοφόροι να στέκονται στη σκάλα της εισόδου του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και να χαιρετούν ναζιστικά.

«Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, πήραν ξύλα και διάφορα, έβαλαν κουκούλες και άρχισαν να μαχαιρώνουν και να χτυπούν κόσμο. Χτύπησαν άσχημα πολύ κόσμο. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Εμένα, προσωπικά, τα ξύλα πέρασαν δίπλα από το κεφάλι μου. Θα μπορούσαν να είχαν χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο» κατήγγειλε μαθήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων διαδραματίστηκαν την Τρίτη.

Η 17χρονη ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματίες από τα επεισόδια. «Δύο άτομα, συγκεκριμένα, είχαν στο κεφάλι τους αίματα από ξύλο» είπε. Μιλώντας για το περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, η μαθήτρια τονίζει ότι οι φοιτητές που μοίραζαν έντυπο υλικό έξω από τον χώρο του σχολείου δέχθηκαν επίθεση για τα πιστεύω τους.

«Η βία δεν είναι ανεκτή σε κανένα κράτος δικαίου. Κι εμείς, αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας χώρος αντιπαράθεσης για κανέναν λόγο έστω κι αν εμμέσως εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Το σχολείο θα ανοίξει άμεσα, θα λυθεί το θέμα με την παρέμβαση όλων των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Διαβεβαίωσε δε, ότι «θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες».

«Το θέμα δεν είναι αμιγώς παιδαγωγικό. Ξεφεύγει από τα όρια του υπουργείου Παιδείας εκεί που έχει φτάσει. Εμείς, όμως, επειδή διαμορφώνουμε συνειδήσεις, διαμορφώνουμε χαρακτήρες, θέλουμε ένα ανοιχτό σχολείο, που θα εγγυάται την ασφάλεια των μαθητών μας αλλά και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είμαστε εκεί με τα στελέχη μας, παίρνουμε όλα τα μέτρα, διαφυλάσσουμε πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

«Όλος ο μηχανισμός των στελεχών της εκπαίδευσης είναι επί ποδός και συμβάλλει στην επίλυση. Παράλληλα είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές ώστε να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Δεν είναι στη φιλοσοφία μας όλες αυτές οι έκνομες ενέργειες. Θα αποδοθούν αυστηρές ευθύνες σε αυτούς που θα αποδειχθεί ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: thes.gr, thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης