Γ. Τσακανίκας: Δεν έχω καμία σχέση με την δολοφονία Φύσσα - Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 16:47
Γ. Τσακανίκας: Δεν έχω καμία σχέση με την δολοφονία Φύσσα - Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του

Στον αέρα τίναξε τον ισχυρισμό της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής περί κινητοποίησης τους το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για να μοιράσουν τρικάκια, με την απολογία του, ο Γιώργος Τσακανίκας ο οποίος εκτελούσε χρέη ταμία στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας .

Αγωνιζόμενος όπως χαρακτηριστικά είπε για τη δική του αθωότητα, ο Γ. Τσακανίκας τόνισε πως δεν γνώριζε τίποτα για τα τρικάκια που οι συγκατηγορούμενοι τους ισχυρίζονται ότι επρόκειτο να μοιράσουν εκείνο το βράδυ, αποδομώντας έτσι το βασικό τους υπερασπιστικό ισχυρισμό.

Αν και ο κατηγορούμενος επέμεινε εμμένοντας στην πεποίθησή του ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του Π. Φύσσα, δε φάνηκε διατεθειμένος να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς τους, λέγοντας με νόημα πως ο καθένας θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κατηγορούμενος, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, ύστερα από προτροπή του Ιω. Λαγού, ήταν ο άνθρωπος που επιχείρησε να συσπειρώσει τα μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία Φύσσα την ώρα που όλα τα στελέχη της οργάνωσης είχαν εξαφανιστεί.

Χαρακτήρισε ψεύτη το συγκατηγορούμενό του Γ. Δήμου, ο οποίος τον κατήγγειλε ότι τον απείλησε, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως αν και ταμίας της τοπικής, δεν γνώριζε οτιδήποτε για την εκτύπωση φυλλαδίων ενόψει της ομιλίας. Μιχαλολιάκου, σε δύο ημέρες. Συγκεκριμένα, περιγράφοντας πού βρισκόταν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε να γράφει την ομιλία του Γ. Πατέλη και τον κάλεσε στο τηλέφωνο για κάποιες λεπτομέρειες «Τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό, αφού είδα και απόειδα». «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω». Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τί είχε γίνει», είπε και συνέχισε: «Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοί ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποίοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Πρόεδρος: Ποιοί; 

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει «έβγαζα τα καναρίνια βόλτα» και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο...

Η συνάντηση με το Λαγό

Αναφορικά με το Γ. Δήμου, κατέθεσε στην απολογία του πως ο συγκατηγορούμενός του ψεύδεται, καθώς ότι μετά από προτροπή του Ιω. Λαγού τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες. Όπως είπε, με τον Ιω. Λαγό είχαν κάποια γνωριμία, αλλά όχι φιλική σχέση. «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιω. Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοί ήρθαν. 

Πρ: Με το Δήμου που συναντηθήκατε;

Κατηγ: Στο σπίτι του κοντά γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τί ξέρει. Λέει ότι τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγω και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι... Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας... 

Πρ: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με το Δήμου; 

Κατηγ: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ηξερε κάτι...

Πρ: Ναι αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφωνημα με το Δήμου που ενδιαφέρει το Λαγό;

Κατηγ: Το τηλέφωνο του Δήμου στο Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από το Δήμου μίλησαν κι άλλοι...

Πρ: ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός το τί συνέβη... 

Κατηγ: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο...
 

Πρ: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα.. Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν.. αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι μην κατηγορηθείτε;

Κατηγ: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβαμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος. 

Αναπλ. Εισαγγ: Ενδιαφερθήκατε για τη φήμη του κόμματος δλδ;

Κατηγ: Αφού δεν υπήρχε κάτι μεμπτό...

Τα τρικάκια

Παράλληλα, ο Γ. Τσακανίκας αναφέρθηκε ότι στο βασικό ισχυρισμό των Ρουπακιά, Πατέλης και Καζαντζόγλου, τα τρικάκια που τυπώθηκαν στο Περιστέρι. Κατέθεσε σχετικά: «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιούς, από τον Πατέλη νομίζω. 

Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνηθως υπήρχε συνεννόηση του Πατελη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο ντε τε δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό...

Ο Γ. Τσακανίκας απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου για την ομοιομορφία στην ενδυμασία, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται ότι έδιναν τα μέλη της τοπικής Νίκαιας, χαρακτήρισε τα πάντα «καραγκιοζιλίκια» και αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχω βρεθεί κατηγορούμενος. Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση.  Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20 με έφεραν κατηγορούμενο για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου.

Πρ: Τι άλλο θεωρείτε ως αστειότητα και καραγκιοζιλίκι; Γιατί ότι ρωτάω τα εντάσσετε σε αυτό το χαρακτηρισμό...

Κατηγ: Σήμερα δεν θέλω να ασχοληθώ, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και το δημόσιο λόγο. Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019, 16:52