Διαψεύδει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής τις καταγγελίες ότι δεν υπάρχει φαγητό στις φυλακές Πάτρας και Αλικαρνασσού, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη σίτιση των κρατουμένων οφείλεται στο ότι πραγματοποιούν αποχή από την εργασία τους οι κρατούμενοι στα μαγειρεία των συγκεκριμένων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Όπως τονίζει ο κ. Πεταλωτής, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη απευθυνθεί σε εξωτερικούς προμηθευτές για να εξασφαλιστεί η σίτιση των κρατουμένων. Στη σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης αναφέρεται: «Σχετικά με δημοσιεύματα ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που φιλοξενούν παράπονα κρατουμένων για “μη ύπαρξη τροφής” στα Καταστήματα Κράτησης Πάτρας και Αλικαρνασσού, πρέπει να γίνει γνωστό ότι και τα δύο Καταστήματα έχουν επάρκεια τροφίμων, αλλά οι κρατούμενοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, αρνούνται να παρασκευάσουν φαγητό, απέχοντας από την εργασία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει, δυστυχώς, στο να σιτίζονται μόνο οι κρατούμενοι που έχουν οικονομική δυνατότητα να προμηθεύονται είδη διατροφής από την καντίνα των καταστημάτων κράτησης, ενώ οι οικονομικά αδύναμοι δεν μπορούν να σιτισθούν, εξαιτίας της συμπεριφοράς των εργαζομένων συγκρατουμένων τους.

Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δώσει οδηγίες στους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης, να φροντίσουν για την προμήθεια τροφής προς τους ασθενείς κρατούμενους, από εξωτερικούς προμηθευτές, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την αφαίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη σίτιση κρατούμενοι, καθώς επίσης η αντικατάσταση τους με άλλους ώστε να μην στερούνται οι συγκρατούμενοί τους το στοιχειώδες δικαίωμα στη διατροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης