Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο από κάμερα κλειστού κυκλώματος ήρθε στη δημοσιότητα και εμφανίζει τους δύο από τους πληρωμένους εκτελεστές του Γιάννη Σκαφτούρου να επιβαίνουν στη μοτοσυκλέτα υψηλού κυβισμού που εγκατέλειψαν μετά τη δολοφονική επίθεση στα Σκούρτα Βοιωτίας, παρουσία τουλάχιστον δέκα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί για να περάσουν μαζί τις γιορτές του Πάσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη μοτοσυκλέτα των 1.200 κυβικών, όπως διαπιστώθηκε στο πλαίσιο των ερευνών, είχε κλαπεί το 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου. «Η μοτοσυκλέτα έχει κλαπεί το 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου και είναι πολύ πιθανό όλο αυτό το χρονικό διάστημα να βρισκόταν σε… εφεδρεία ώστε να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή», λέει αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.

Τα σχέδια, το «ναυάγιο» και η διαφυγή

Όμως, τα σχέδιά τους ναυάγησαν όταν ένα μηχανικό πρόβλημα ή ένας λάθος χειρισμός οδήγησε στην εκτροπή της μοτοσυκλέτας και στην επακόλουθη εγκατάλειψή της στη διασταύρωση Χασιά με Στεφάνι. Το αποτέλεσμα ήταν οι δράστες να βγουν εκτός προγράμματος και να αναζητήσουν διαφυγή με ένα αυτοκίνητο τύπου αγροτικό που πήραν από διερχόμενο πολίτη. Για κακή τους τύχη, κι αυτό εξετράπη της πορείας του και βγήκε εκτός δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο επιβαίνοντες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, είτε παρελήφθησαν από συνοδευτικό όχημα των δραστών, είτε βρήκαν διαφυγή στο δάσος. Γι’ αυτό οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναζητούν το δρομολόγιο των δραστών και ειδικότερα το πώς αντέδρασαν μετά το ατύχημα που είχαν με το αγροτικό αυτοκίνητο. «Δεν αποκλείεται να είχαν και κάποιον συνεργό με τον οποίο να επικοινώνησαν και να ήρθε στο σημείο ώστε να τους παραλάβει», εξηγεί ο αστυνομικός.

Επίσης, προσθέτει: «Δεν αποκλείουμε να κινήθηκαν ακόμα και με τα πόδια για μεγάλη απόσταση προκειμένου να εξαφανιστούν». Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εκτέλεση ήταν υψηλού ρίσκου και έχει χαρακτηριστικά που «υπερβαίνουν» τα ελληνικά δεδομένα.

«Πέστε κάτω»

«Χτυπήματα μπροστά σε οικογένειες στόχων δεν είναι κάτι που έχει ξαναγίνει και δεν το συνήθιζαν μέχρι σήμερα οι κακοποιοί όταν ήθελαν να λύσουν τις διαφορές τους», τονίζει αξιωματικός της Ασφάλειας με μεγάλη πείρα στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η εκτέλεση δεν φαίνεται να κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα και πως οι δράστες φώναξαν προς τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να πέσουν στο έδαφος πριν αρχίσουν να τον γαζώνουν από απόσταση αναπνοής. Έτσι, αποσυντίθεται η πληροφορία που ήθελε τους δράστες να πυροβολούν αδιακρίτως με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο 45χρονος συμπέθερος και η 22χρονη κόρη του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου.

Το χρονικό της εκτέλεσης

Ο Γιάννης Σκαφτούρος άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα (το ρολόι έγραφε 12.45) στην αυλή του εξοχικού του στα Σκούρτα Βοιωτίας, παρουσία τουλάχιστον δέκα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα παιδιά, που είχαν συγκεντρωθεί για να περάσουν μαζί τις γιορτές του Πάσχα. Οι δράστες εισέβαλαν στην αυλή του εξοχικού και άνοιξαν πυρ εναντίον του με καλάσνικοφ.

Δεκαπέντε κάλυκες βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, ενώ μερικές σφαίρες ακόμα χτύπησαν την 22χρονη κόρη του και τον 45χρονο συμπέθερό του. Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Όσον αφορά τον συμπέθερο, είχε απασχολήσει τις Αρχές τη δεκαετία του ’90 για όπλα, ναρκωτικά, και τα τελευταία χρόνια είχαν σχηματιστεί εις βάρος του δικογραφίες για παράνομα παίγνια και πλαστογραφίες.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 55χρονος σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορούσε ελάχιστα και πάντοτε συνοδευόταν από μεγάλη ομάδα πάνοπλων φρουρών απολύτου εμπιστοσύνης. Οι φρουροί αυτοί είτε προπορεύονταν είτε ακολουθούσαν τις κινήσεις του Γιάννη Σκαφτούρου έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα λένε πηγές της Αστυνομίας αναφορικά με τις κινήσεις του Γιάννη Σκαφτούρου. «Ήταν εξαφανισμένος. Οι κινήσεις του ήταν πολύ μετρημένες. Υπήρχαν μεγάλα διαστήματα που δεν ακουγόταν τίποτα για αυτόν» αναφέρουν, ενώ συνεχίζουν ότι για κάποιο διάστημα ενδέχεται να κρυβόταν μέσα στα βουνά γιατί ήξερε πως ήταν ο επόμενος.

Τον είχαν προϊδεάσει, μάλιστα, όσο βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού. Πριν από τέσσερα χρόνια ένας συγκρατούμενός του του είχε επιτεθεί με μαχαίρι τραυματίζοντάς τον στο πόδι. Και εκείνη η επίθεση είχε αποδοθεί σε συμβόλαιο μεταξύ μπράβων της νύχτας. 

«Ξέφραγο αμπέλι» το εξοχικό

Όπως έγινε γνωστό μετά γεγονότων, τα μέτρα ασφαλείας του 55χρονου ήταν νωχελικά. Είχε δώσει άδεια λόγω των ημερών στους πάνοπλους και απολύτου εμπιστοσύνης φρουρούς του, και το εξοχικό ήταν, καθώς φάνηκε, ένα ξέφραγο αμπέλι. Την πληροφορία ότι βρισκόταν στο εξοχικό, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας του, την ήξεραν ελάχιστοι στον κύκλο του.

Έγινε όμως γνωστή, καθώς φαίνεται, και σε ανθρώπους της νύχτας που ήθελαν την εξουδετέρωσή του. Κάποιος την εκμεταλλεύτηκε ενεργοποιώντας ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια θανάτου, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό γιατί οι εκτελεστές μέσα σε λίγες μόνο στιγμές επέλεξαν να δράσουν μέσα στο ίδιο το σπίτι του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης