Κρούσματα αδιαφάνειας, παράνομες προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων από το… παράθυρο και επιδοτήσεις για έργα-μακέτες είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται σε διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις και αναπτυξιακές εταιρείες ανά την ελληνική επικράτεια, οι διοικήσεις των οποίων αρνούνται πεισματικά να ενταχθούν στο Μητρώο που δημιουργεί το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου το τελευταίο να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των υπαλλήλων και τους μισθούς που καταβάλλονται τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα όχι στην απογραφή είναι συνεχή από τους διοικούντες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες φορείς-φαντάσματα και να εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές κόντρες για το μέλλον δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που η τρόικα εντείνει τις πιέσεις της για την τήρηση των δεσμεύσεων αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Εκτιμάται πως ο αριθμός των φορέων αυτών διαμορφώνεται σε 133, εκ των οποίων οι 66 είναι δημοτικές επιχειρήσεις, οι 51 αναπτυξιακές εταιρείες και οι 16 επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης των Δήμων, στην πλειονότητά των οποίων το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά το προσωπικό και τη μισθοδοσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως η αποστολή στοιχείων για το προσωπικό και τους όρους απασχόλησης είναι υποχρεωτική και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα ακολουθήσει σειρά κυρώσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου εντάσσεται και η αποστολή εγκυκλίων για ενσωμάτωση των στοιχείων στο μητρώο του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στη… μαύρη λίστα με τους συγκεκριμένους φορείς, την οποία και δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών ως ένα ακόμα μέσο πίεσης.

«Δεν πρέπει να φοβούνται την απογραφή»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με το θέμα, ο Αργύρης Ντινόπουλος ξεκαθάρισε πως η απογραφή εντάσσεται στις ενέργειες της κυβέρνησης για ενίσχυση της διαφάνειας και εξορθολογισμού της λειτουργίας του Δημοσίου, προκειμένου αυτό να γίνει περισσότερο αποδοτικό.

«Δεν είναι σπουδαίο να απογραφούν, αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Εξάλλου, μέσω της απογραφής δεν θα υπάρχει πλέον καμία σκιά στη λειτουργία τους» είπε.

Οι καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση και απουσία ουσιαστικού αντικειμένου σε αυτούς τους φορείς είναι συνεχείς. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη έκθεση του ΑΣΕΠ, όπου και οι εννέα περιπτώσεις για τις οποίες ζητήθηκαν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες αφορούσαν τη νομιμότητα προσλήψεων σε Δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι έχουν φέρει μεταξύ άλλων στην επιφάνεια περιπτώσεις με πλαστά τιμολόγια και υπογραφές συμβάσεων εκτέλεσης έργων τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε διάφορους φορείς της μαύρης λίστας είναι ο εντοπισμός τιμολογίων από μαγαζί με… εσώρουχα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», υπάρχουν περιπτώσεις όπου εταιρείες χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και συχνά με ελάχιστους ή καθόλου εργαζόμενους διαθέτουν πολυμελή Διοικητικά Συμβούλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας με… εννεαμελές ΔΣ, το οποίο διοικεί μόλις… πέντε υπαλλήλους.

Από τη μεριά τους οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της Ε.Ε., με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων. Ωστόσο, υπάρχει ρητό αίτημα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς οι Δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές, επομένως η απογραφή πρέπει να γίνει. Μάλιστα, αξιωματούχοι τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνουν πως η άρνηση για απογραφή συνδέεται και με την απροθυμία να βγουν στην επιφάνεια σοβαρές παρατυπίες του παρελθόντος σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων φορέων, οι οποίοι παραμένουν στο… ημίφως.

Αναλυτικά η λίστα με τους 133 φορείς:


Διαβάστε επίσης:
Η λίστα με τους 133 φορείς των ΟΤΑ που αρνούνται να απογραφούν, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 20:41

«Όχι στις απολύσεις, ναι στην αξιολόγηση των ΟΤΑ», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014, 10:59

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης