Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στο Βέλγιο αφού σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Βαλλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως δήλωσε ο Ερβέ Ζαρμάν, κυβερνήτης της Λιέγης στο rtl. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι αγνοούνται με την Λιέγη, τη Ναμούρ και την επαρχία Λουξεμπούργκ να βρίσκονται στο έλεος των καταστροφών. Οι αρχές της Λιέγης μάλιστα, προχώρησαν στην εκκένωση σπιτιών υπό το φόβο υπερχείλισης του ποταμού Μεύση.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 21.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ενώ χθες μεσημέρι οι σοροί τριών ακόμη ανθρώπων εντοπίστηκαν στην περιοχή Τρό (Trooz) στη Βαλλονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φώναζαν από τα μεγάφωνα να κλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του!»

Η Πυργιώτισσα Χριστίνα Δογκάκη, τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα και εργάζεται στην Λιέγη του Βελγίου. Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε μαζί της και αφού μας διαβεβαίωσε πως δεν κινδύνευσε και είναι καλά στην υγεία της, της ζητήσαμε να περιγράψει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε και συνεχίζει να ζει η βέλγικη πόλη όπως τις βίωσε η ίδια.

Αναλυτικά, όσα μετέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι δύσκολη η κατάσταση εδώ και στις περιοχές γύρω από την Λιέγη. Την περασμένη Πέμπτη βρισκόμασταν όλοι σε κίνδυνο οπότε στο κέντρο της Λιέγης φώναζαν από τα μεγάφωνα να κλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του και όποιος μένει στο ισόγειο να απομακρυνθεί τελείως από την περιοχή! Το ποτάμι εδώ, ξεχείλισε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ευτυχώς χωρίς να μπει στο κέντρο της πόλης παρά μόνο στους δρόμους γύρω από τα ποτάμια.

Παρ’ όλα αυτά οι καταστροφές είναι πάρα πολλές, ειδικά σε περιοχές δέκα και δεκαπέντε λεπτά από το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους ολοκληρωτικά λόγω της πλημμύρας, άλλοι βγάζουν ακόμα νερό από τα υπόγεια και μέχρι χθες απεγκλώβιζαν κόσμο που βρισκόταν στους τελευταίους ορόφους των σπιτιών τους αφού το νερό έφτασε έως και 1,5 μέτρο σε κάποιες περιοχές.

Φόβος και αγωνία ήταν τα συναισθήματα μας εκείνες τις στιγμές και σήμερα η πόλη είναι λες και έχει μια μεγάλη κηδεία γιατί ήδη έχουν βρει πολλούς ανθρώπους πνιγμένους και άλλους τόσους τους ψάχνουν ακόμα.

Εγώ αν και μένω κοντά στο ποτάμι, ευτυχώς το νερό δεν έφτασε μέχρι το δρόμο μου!

Απέναντι όμως το πάρκο για παράδειγμα, έχει πλημμυρίσει. Ήταν και λίγο θέμα τύχης.

Απ’ όσο γνωρίζω πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος όμως ακόμα έχουμε δρόμους κλειστούς γύρω από τα ποτάμια γιατί έχει ακόμα πολύ νερό και στις περιοχές που έχοπυν πολύ μεγάλες πλημμύρες, ακόμα βγάζουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους και τους πηγαίνουν σε κλειστά γήπεδα.

Ακούμε συνέχεια ελικόπτερα που πετούν, ασθενοφόρα, αστυνομία, πυροσβεστικές, έχει βγει και ο στρατός στους δρόμους. Δεν έχουμε ζήσει ξανά κάτι ανάλογο αλλά είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο! Ελπίζω τουλάχιστον να μην έχουμε άλλους νεκρούς!»

Πηγή: Patrisnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης