Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του ερευνητή σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι ένας συγγενής του, ενώ είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, νόσησε και πέθανε από Covid-19.

Αφορμή της ανάρτησής του στάθηκε η δήλωση του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ότι ο 86χρονος πατέρας του, αν και έχει κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων. Ο 86χρονος έχει υποκείμενο νόσημα, αφού πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται ικανοποιητικά. «Πρόκειται για μία από τις καραμπινάτες περιπτώσεις που ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε και γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Αν ένας τέτοιος ασθενής φύγει από τη ζωή και με ρωτήσουν από τι πιστεύω ότι πέθανε, από κορωνοϊό ή από την καρδιακή ανεπάρκεια, θα πω ξεκάθαρα ότι έφυγε από τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Διότι ο ιός έρχεται και δίνει μία δυνατή σφαλιάρα στους ασθενείς που πάσχουν από κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα. Ακόμα κι αν έχεις κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, μπορείς να νοσήσεις από κορωνοϊό, ωστόσο στο 99% των περιπτώσεων τα συμπτώματα δεν θα είναι πολύ βαριά» λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παυλάκης, διαβάζοντας για την περίπτωση του πατέρα του κ. Σαρηγιάννη, αποκάλυψε και ο ίδιος ότι ένας συγγενής του, ενώ εμβολιάστηκε, τελικά νόσησε και πέθανε από τον νέο κορωνοϊό. Ο ίδιος εξηγεί ότι ναι μεν ο εμβολιασμός βοηθάει, αλλά δεν είναι πανάκεια. Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια». Τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εργατικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς εκτίμησε πως «θα πληγούν σκληρά με όλες τις δουλειές ανοιχτές χωρίς ισχυρά μέτρα προστασίας».

Διευκρινίζει ακόμα: «Μόλις χάσαμε κι εμείς διασωληνωμένο συγγενή στην Αθήνα που είχε κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Ο κορωνοϊός έρχεται ολοένα και κοντινότερα σε κάθε οικογένεια. Ο Πειραιάς είναι γεμάτος με μεταλλαγμένα στελέχη και δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ότι ο εμβολιασμός είναι πανάκεια. Οι εργατικές περιοχές της Αττικής θα πληγούν σκληρά με όλες τις δουλειές ανοιχτές χωρίς ισχυρά μέτρα προστασίας.

»Εν τω μεταξύ αυτός ο πανικός ότι τα σπίτια είναι το “πρόβλημα” κι άμα βγούμε έξω και τα ανοίξουμε όλα, εστίαση, σχολεία, εκκλησίες, θα τελειώσουμε με την επιδημία, δεν λέει να κοπάσει. Κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα.

»Είναι καιρός να αρχίσει ουσιαστική και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης σε βάθος για όλη την κοινωνία. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα μας γλιτώσει από την πανδημία. Σε αυτή τη φάση τα χρειαζόμαστε όλα. Αυτοπροστασία με καλές μάσκες σωστά φορεμένες.

»Αποστάσεις και αποφυγή εσωτερικών χωρών και συνωστισμών.

»Εμβόλια.

»Τεστ συχνά για όλους που βρίσκονται σε κοινούς χώρους.

»Το μόνο μαγικό φάρμακο αυτή τη στιγμή είναι αυτό που έκανε η Πορτογαλία.

»Έκοψαν το τεράστιο τρίτο κύμα που είχαν σε έναν μήνα. 12 φορές κάτω τα κρούσματα, κανένα θάνατο σήμερα!

»Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης