Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Ακόμη μία καταδίκη για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές εισέπραξε σήμερα η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση που την υποχρεώνει να καταβάλει συνολικά περίπου 90.000 ευρώ στους Έλληνες και αλλοδαπούς που προσέφυγαν στο Δικαστήριο για να βρουν το δίκιο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση (Ίγκμπο και άλλοι κατά Ελλάδος -αρ. 60042/13), που εκδικάσθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, αφορά στην προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 14 Ελλήνων, Τούρκων, Σενεγαλέζων και Νιγηριανών κρατουμένων στις φυλακές της Χίου, με την οποία υποστήριξαν ότι οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις και αναγκάζονταν να κοιμούνται στο… πάτωμα των κελιών τους, ότι υπήρχε έλλειψη υγιεινής και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα για εκείνους τους κρατουμένους που την είχαν ανάγκη.

Όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης, οι ελληνικές Αρχές επιχείρησαν με «μισόλογα» να αντικρούσουν τις κατηγορίες των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε υπερπληθυσμός στις φυλακές της Χίου αλλά μόνον κατά την περίοδο της… κράτησής τους.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε ότι στην περίπτωση των προσφευγόντων υπήρξε παραβίαση εκείνων των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και έκρινε ότι οι προσφεύγοντες εμποδίστηκαν στο να υποβάλουν τα παράπονά τους στα εθνικά δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποχρέωσε, δε, την Ελλάδα να καταβάλει στους δικαιωθέντες, πλέον, κρατουμένους συνολικά το ποσό των 90.000 ευρώ για ηθική ζημία και ικανοποίηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης