Ευλογιά των πιθήκων: Τι αποφασίστηκε για τους εμβολιασμούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, 14:55
Ευλογιά των πιθήκων: Τι αποφασίστηκε για τους εμβολιασμούς

Τον στοχευμένο εμβολιασμό ατόμων που έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αποκλείει τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά προτρέπει τον στοχευμένο εμβολιασμό όσων έχουν εκτεθεί σε αυτόν τον τύπο ευλογιάς. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός θα συστήνεται σε όσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά και στις στενές επαφές τους.

Στις στενές επαφές θα συμπεριλαμβάνονται και οι υγειονομικοί που έχουν έρθει κοντά σε ασθενείς.

Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή προμήθεια εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων, όπως έγινε και με τον κορωνοϊό.

Εκτός από την παραγγελία εμβολίων, αναμένονται και νέες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς το υγειονομικό προσωπικό σε περίπτωση κρούσματος.

Υπενθυμίζεται πως συγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αλλά, όπως έχουν αναφέρει οι ειδικοί παγκοσμίως, το εμβόλιο κατά της γνωστής ευλογιάς είναι αποτελεσματικό κατά 85% και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εκτός από το εμβόλιο, ο EMA έχει αξιολογήσει δύο φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευλογιά των πιθήκων, τα οποία έχουν εγκριθεί μέσω της κεντρικής διαδικασίας στην ΕΕ:

- Το φάρμακο Tecovirimat SIGA είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς, της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων.

- Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο εγκεκριμένο για την προστασία από την ευλογιά, για το οποίο υπάρχουν δεδομένα για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων στα ζώα. Έχουν συλλεχθεί δεδομένα στο παρελθόν που δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν επίσης να αποτρέψουν την ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, 15:21