Μαθητές των τριών τάξεων Λυκείου σε 370 σχολικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, θα επιστρέψουν στα θρανία στην Κεντρική Μακεδονία, φέροντας μαζί τους τη σχολική κάρτα που έχουν εκδώσει μέσω της πλατφόρμας αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-tests) για τον SARS-CoV-2.

«Θέλουμε οι μαθητές να είναι σε ένα περιβάλλον όσο γίνεται πιο ασφαλές, δε θέλουμε εστίες μετάδοσης του ιού και τηρούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί βάσει των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων», δήλωσε ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης, εξηγώντας ότι «τώρα προστέθηκαν στα μέτρα πρόληψης και προστασίας οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, παράλληλα όμως μεριμνούμε και για όσα ίσχυαν ήδη και αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τη διαφορετική ώρα προσέλευσης και τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, τη χρήση αντισηπτικών, τον σχολαστικό καθαρισμό και τακτικό αερισμό των χώρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε καθ όλα έτοιμοι», διαβεβαίωσε ο κ. Μπαχαράκης, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά τα self-tests ήδη από την Παρασκευή υπήρχε η διαβεβαίωση πως είχαν φτάσει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της περιφερειακής ενότητας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα «έχουν μπει στη ρουτίνα, τα γνωρίζουμε και μπορούμε και ανταποκρινόμαστε» και «έγινε σε συνεργασία και με τους Δήμους η προβλεπόμενη προετοιμασία των σχολείων σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά, την καθαριότητα».

Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με τις τοπικές διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την προετοιμασία επαναλειτουργίας των λυκείων, ενώ από τους εκπαιδευτικούς τα περισσότερα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν στη λειτουργία της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Έβρος-Ροδόπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα, για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων τη Δευτέρα, βρίσκονται οι σχολικές μονάδες σε Έβρο και Ροδόπη καθώς και στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον Περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κωνσταντίνο Μπαντίκο. «Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση επανέναρξης των δια ζώσης μαθημάτων, έχουμε προβεί σε επανειλημμένες τηλεδιασκέψεις τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και με τους διευθυντές εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής ευθύνης μας. Έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες και γίνονται όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της δια ζώσης λειτουργίας και είμαστε έτοιμοι…» δηλώνει ο κ. Μπαντίκος, συμπληρώνοντας πως οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και την έγκαιρη επίλυσή τους. Ήδη, από την Παρασκευή και σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, το προσωπικό καθαριότητας βρίσκεται στις σχολικές μονάδες στις οποίες μεταξύ άλλων έχει γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος επάρκειας αντισηπτικών και μασκών.

«Αυτό το διάστημα έχουμε ακόμη να διαχειριστούμε δύο θέματα. Τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ από τους μαθητές των λυκείων και της διανομής των τεστ στα Εσπερινά λύκεια», δηλώνει ο κ. Μπαντίκος. «Το τεστ είναι υποχρεωτικό για μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία που ξεκινάει στις σχολικές μονάδες και όλοι μπορούν να το προμηθευτούν. Είναι υποχρεωτικό να γίνει, βάση της συγκεκριμένης απόφασης αλλά κυρίως για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του κοινωνικού τους περίγυρου. Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σ’ έναν τιτάνιο αγώνα για να μπορούν μέσα σε δύο ημέρες, περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι, να παραλάβουν έγκαιρα το τεστ, πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ενδεικτικό του εύρους του εγχειρήματος είναι το γεγονός της συνεργασίας τουλάχιστον έξι υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Υγείας, Παιδείας, Εξωτερικών ακόμη και το Αμύνης έχει εμπλακεί ώστε να παραδοθούν τα τεστ έγκαιρα σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά κ.λ.π. Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα επιλυθεί εντός των επόμενων ημερών, με τα Εσπερινά, όπου εκεί έχουμε ενήλικες μαθητές που ξέφευγαν ηλικιακά από την κατηγορία αυτή των μαθητών που σε πρώτο επίπεδο δόθηκε η δυνατότητα παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία. Γι΄αυτό και μόνο για την πρώτη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, τα τεστ θ’ αποσταλούν στις ίδιες τις σχολικές μονάδες, όπου είναι ενημερωμένοι οι διευθυντές να τα διανείμουν στους ενήλικες μαθητές με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Μιλάμε για τα Εσπερινά λύκεια που θα λειτουργήσουν το βράδυ της Δευτέρας». Ειδική μέριμνα υπήρξε και για παιδιά αλλοδαπών και τους μετακλητούς εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια της Ροδόπης, οι οποίοι αν και δεν έχουν ΑΜΚΑ έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες είτε να τα προμηθευτούν είτε να κάνουν το rapid test σε κάποιο από τα δημόσια κέντρα που λειτουργούν.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία επίδειξης του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού τεστ εξηγεί: «Ο μαθητής προσερχόμενος στο σχολείο θα πρέπει να φέρει την κάρτα που εκτυπώνει από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και στην οποία θα αναγράφεται το αποτέλεσμα του τεστ. Ο νόμος έχει την υποχρεωτικότητά του και μαθητής χωρίς το τεστ δεν επιτρέπεται να μπει στην αίθουσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αφήνεις έξω από το σχολείο. O εκπαιδευτικός συζητώντας με τον μαθητή μπορεί να ενημερωθεί γιατί δεν το έκανε. Μπορεί να υπήρξε κάποιο θέμα που δεν του επέτρεψε να το κάνει. Σε πρώτη φάση μπορεί να ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας ή ο γονέας του. Μπορούν να πάνε στο πλησιέστερο δημόσιο κέντρο για να κάνει τουλάχιστον ένα rapid test και να επιστρέψει στο σχολείο. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σ’ ένα επίπεδο κατανόησης των ιδιαίτερων δυσκολιών, που ενδεχομένως υπάρξουν και την εύρεση εναλλακτικών για να ξεπεραστούν αυτά τα θέματα. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις αυτού και καλούμαστε να τους χειριστούμε ανά περίπτωση πάντα σε συνεννόηση και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι διευθύνσεις σχολικών μονάδων μ’ εμάς την Περιφερειακή Διεύθυνση, να προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε όποιο τυχόν πρόβλημα υπάρχει».

Χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα πρωτόγνωρο «και σε έκταση και σε δυσκολία, όσον αφορά τη διενέργεια του τεστ», ο κ. Μπαντίκος διαβεβαιώνει πως «είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε παρατηρηθεί την πρώτη ημέρα ώστε άμεσα και δίνοντας τις σχετικές οδηγίες να αντιμετωπισθεί» και σημειώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης «κατανόησης, ενσυναίσθησης, υπευθυνότητας» ενώ στις ιδιαίτερες περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι δεν κατέστη εφικτό να κάνουν το τεστ, θα πρέπει η ίδια η σχολική μονάδα να φροντίσει με τη συζήτηση, την πειθώ και τους ενδεδειγμένους εναλλακτικούς τρόπους, αυτό να γίνει… «Από τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση να έχουμε στοιχεία για το τι έχει συμβεί, αν έχουν παρουσιαστεί κάποια θέματα, τι είδους κι επίσης τι θα κάνουμε για να ξεπεραστούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης