Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

«Έσπασαν» τα ισόβια για τους πέντε καταδικασμένους πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας Βασιλικής Βλάχου και δόθηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους κατηγορουμένους, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι τρεις Τούρκοι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Η απόφαση για τη χορήγηση του ελαφρυντικού δόθηκε κατά πλειοψηφία, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη να διαφωνεί ως προς αυτό.

Το δικαστήριο απέρριψε εξάλλου το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού του άρθρου 27 στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη (σ.σ. ότι βοήθησε τις διωκτικές αρχές), κρίνοντάς το ως μη νόμιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στον πρώην συνεργάτη του Γιαννουσάκη Σταύρο Λάγιο και τον Κωνσταντίνο Καρτσώνη, ιδιοκτήτη αποθήκης στο Κορωπί όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά.

Το δικαστήριο δέχθηκε τη σχετική πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε επισημάνει πως ο Λάγιος υπέδειξε στους λιμενικούς το πλοίο «Noor 1» και ο Καρτσώνης παρέδωσε στις διωκτικές αρχές έναν τόνο ηρωίνη που δεν είχε εντοπιστεί.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να χορηγήσει ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους «σπάζοντας» τα ισόβια, η εισαγγελέας πρότεινε επί των ποινών για τους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τρεις Τούρκους καταδικασθέντες 6 έτη κάθειρξη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 15 έτη για τα ναρκωτικά.

Η εισαγγελέας πρότεινε για τον Κ. Καρτσώνη 13 έτη κάθειρξη, για τον Ιρανό Μπονιάντ (σ.σ. που συνόδευε το φορτίο της ηρωίνης πάνω στο πλοίο και βοήθησε στη μεταφορά των ναρκωτικών στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη) 13 έτη κάθειρξη, για τον Στ. Λάγιο 5 έτη κάθειρξη και για τον Τούρκο διερμηνέα φυλάκιση 4 ετών.

Ικανοποίηση από συνηγόρους υπεράσπισης

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ως προς τα ελαφρυντικά, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, Φίλιππος Φίλιας, δήλωσε:

«Ναι μεν το δικαστήριο αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση της καλής διαγωγής μετά την πράξη, πλην όμως γενική άποψη των συνηγόρων υπεράσπισης είναι ότι δεν ελήφθη υπόψιν η τεράστια συμβολή του εντολέα μας Γιαννουσάκη στην πάταξη μεγαλεμπόρων ναρκωτικών και την πλήρη εξάρθρωση της πυραμίδας της εγκληματικής οργάνωσης, γεγονός που πρέπει σε τελευταία ανάλυση να ληφθεί υπόψιν στο ύψος της ποινής που θα επιβληθεί».

Οι Κωνσταντίνος Παχής, Απόστολος Κόντος, Νέλλη Σταμόγιαννου και Ειρήνη Τραβαρίτη, συνήγοροι των τριών Τούρκων, οι οποίοι θεωρούνταν «εγκέφαλοι» της σπείρας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Απεδείχθη ότι εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να είναι οι εγκέφαλοι της σπείρας. Είμαστε ευχαριστημένοι για την έκβαση της δίκης και ευχαριστούμε την ελληνική Δικαιοσύνη».

Η δίκη συνεχίζεται στις 27 Οκτωβρίου με την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης