Η φετινή Πρωτοχρονιά θα σηματοδοτήσει την θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεωρολογική ιστορία της Ευρώπης, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook o Σάκης Αρναούτογλου, την ώρα που οι προβλέψεις της ΕΜΥ και άλλων μετεωρολόγων δείχνουν πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και στην χώρα μας.

«Σύμφωνα και με τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Μοντέλου ECMWF αλλά και των υπολοίπων παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων, το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της! Για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου θα πρόκειται λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της! Μια αλλαγή στην όλη αυτή κατάσταση και εναρμόνιση του καιρού με το ημερολόγιο “ψιθυρίζουν” κάποια μακροπρόθεσμα στοιχεία για το σύνολο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας για μετά τις 11-13 του Γενάρη» σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν ενώ ήδη η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα είχε χαρακτηριστεί από ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει το meteo.gr «την ίδια στιγμή που η Βόρεια Αμερική επηρεάζεται από εξαιρετικά χαμηλές τιμές θερμοκρασίας, η Ευρώπη βίωνε στις 23 Δεκεμβρίου μια από τις θερμότερες ημέρες των τελευταίων τουλάχιστον 150 ετών για τέλη Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας Météo-France δημοσίευσε ότι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο σε 17 μετεωρολογικούς σταθμούς με ιστορικό καταγραφών άνω των 80 ετών. Τα θερμόμετρα στη νότια ηπειρωτική Γαλλία και την Κορσική έδειξαν έως 23,5°C και στη Βόρεια Γαλλία έως και 16°C (στο Παρίσι 15,7°C). Πρόκειται για την 11η φορά φέτος που η Γαλλία επηρεάζεται από εξαιρετικά υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας και είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που καταρρίπτονται ρεκόρ θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο.

»Δεν επηρεάζουν μόνο τη Γαλλία όμως οι θερμές αέριες μάζες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν και στη Βόρεια Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία (Σαρδηνία). 

»Στη χώρα μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών έδωσαν τη θέση τους σε υψηλότερες τιμές, οι οποίες στα βόρεια είναι και υψηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020».

O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης «βλέπει» νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες. Σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει ότι «και αν νομίζουμε ότι “ξεμπλέξαμε” με του καιρού τα τερτίπια μάλλον είμαστε λάθος μιας και προς την Τρίτη αναμένουμε και νέα άνοδο της θερμοκρασίας όπου προς τα ανατολικά και νότια θα ξεπεράσουμε και τους 20°. Θερμοκρασίες κοντά στους 21° με 23° είναι αρκετά πιθανές προς τα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα». 

«Καθώς θα πηγαίνουμε προς την Πρωτοχρονιά ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί για να πούμε ότι θα πλησιάσουμε πιο κανονικές για την εποχή τιμές, μια πτώση όμως η οποία δεν θα διαρκέσει για πολύ μιας και στη συνέχεια αναμένουμε νέα “επίθεση” των θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα μας» προσθέτει. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης