Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε 11,5 χρόνια κάθειρξης, με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ο Μάρκος Καραμπέρης για το κύκλωμα τοκογλυφίας που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολιγόμηνες ποινές επιβλήθηκαν σε τρεις ακόμη κατηγορούμενους, ενώ απαλλάχθηκαν δέκα άλλοι. Με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που εκδόθηκε σήμερα, καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό τέσσερα άτομα από τους συνολικά 14 κατηγορουμένους.

Ο Μάρκος Καραμπέρης, βασικός κατηγορούμενος και γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών, 6 μηνών και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 15.600 ευρώ, για υποθέσεις τοκογλυφίας και εκβίασης καθώς και για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, απαλλάχτηκε όμως από την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από την δικαστική απόφαση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, το δικαστήριο δεν δέχτηκε ότι υπήρξε εγκληματική οργάνωση αλλά ότι η εγκληματική δραστηριότητα που είχε επίκεντρο τα γραφεία της εταιρείας του Μάρκου Καραμπέρη υπήρξε «καθαρά προσωπική και ατομική δραστηριότητα αυτού, παράλληλη με την καθόλα νόμιμη οικονομική – επιχειρηματική δραστηριότητά του».

Το δικαστήριο δηλαδή έκρινε ότι ο βασικός κατηγορούμενος δάνειζε τα δικά του χρήματα και ήταν αυτός που αποφάσιζε αν και σε ποιους θα δανείσει, καθώς και τους όρους του δανεισμού.

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η σύσταση της φερόμενης ως οργάνωσης φέρεται να έγινε στα τέλη του 2003 από δύο άτομα, τον Μάρκο Καραμπέρη και ένα ακόμη πρόσωπο, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον Νόμο, για να συσταθεί εγκληματική οργάνωση απαιτείται η σύμπραξη τουλάχιστον τριών προσώπων.

Οι τοκογλυφίες

Όσον αφορά τις αξιόποινες πράξεις, ο επιχειρηματίας, κηρύχτηκε ένοχος για 10 τοκογλυφικές πράξεις.
 
Όπως διαπιστώθηκε, στις αρχές του 2000 δάνεισε σε έναν ιδιώτη ονόματι Α. Κ., 20 εκατ. δραχμές με χρόνο πίστωσης έξι μηνών αντί τόκων πέντε εκατ. δραχμών (δηλαδή μηνιαίο επιτόκιο 4,15%).

Όταν συμπληρώθηκε το εξάμηνο, ο Α. Κ. δεν μπόρεσε να καταβάλει το ποσό και ο Καραμπέρης συμφώνησε μαζί του να παραταθεί η αποπληρωμή του δανείου για άλλους 18 μήνες με επιβάρυνση νέων τόκων 10 εκατ. δραχμών. Και πάλι όμως, ο ιδιώτης δεν κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος του.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Ν. Μ., ο οποίος, από το 2004 έως τις 17 Ιανουαρίου 2012, δανείστηκε 200.000 ευρώ με επιτόκιο 10% το μήνα.

Παράλληλα, από τα τέλη του 2005 έως τις αρχές του 2009, ο Μ. Καραμπέρης δάνεισε σε έναν άλλον ιδιώτη 384.000 ευρώ, με ποσοστό 10% το μήνα επί του χορηγηθέντος δανειακού ποσού, συμφωνώντας να λάβει στην τριετία αυτή 262.000 ευρώ ως τόκου, με το συνολικό ποσό της οφειλής να ανέρχεται στις 610.000 ευρώ.

Επιπλέον, το Νοέμβριο του 2007, ο Καραμπέρης δάνεισε σε έναν πολίτη ονόματι Γ. Κ. 170.000 ευρώ με τόκο 130.000 ευρώ (δηλαδή ποσοστό 15% το μήνα), ενώ κατά το έτος 2010, δάνεισε σε έναν πολίτη 350.000 ευρώ με τόκο 5% το μήνα και εβδομαδιαία δόση 5.000 ευρώ.

Οι εκβιασμοί

Όσον αφορά στους εκβιασμούς, προέκυψε ότι το 2010 ο Καραμπέρης απειλούσε τηλεφωνικά έναν πολίτη λέγοντάς του ότι αν δεν πλήρωνε του συμφωνηθέντες τοκογλυφικούς όρους, θα πάθαινε μεγάλο κακό. Ωστόσο, ο καταγγέλλων στη συνέχεια ανακάλεσε, αλλά η –εκ των υστέρων- αναίρεσή του κρίθηκε ανειλικρινής.

Άλλη μια εκβίαση από μεριάς Καραμπέρη, έλαβε χώρα στις 27 Αυγούστου 2010. Συγκεκριμένα, μετά την άσκηση ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής, στην οποία ένας πολίτης, Μ. Μ., κατονόμαζε τον επιχειρηματία ως τοκογλύφο, κλήθηκε από τον τελευταίο στο γραφείο του.

Εκεί, ο Καραμπέρης, έστρεψε και ακούμπησε στο πρόσωπο του καταγγέλλοντα το πιστόλι του, με αποτέλεσμα να συγκατατεθεί και να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφερόταν ότι όσα είχε καταγγείλει περί τοκογλυφίας ήταν ψευδή.

Εν τέλει, το δικαστήριο αποφάσισε, μετά από θετική εισήγηση του εισαγγελέα, η ποινή που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του. Αυτό σημαίνει ότι ο Καραμπέρης δεν πάει φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Στους υπόλοιπους τρεις καταδικασθέντες, που επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, αναλυτικά επιβλήθηκαν: 18 μήνες σε έναν υπάλληλο του Καραμπέρη, 6 μήνες στη γραμματέα του και 8 μήνες στον δημοσιογράφο της ΕΤ3 Γιώργο Φερέτη. Και στους τρεις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και έχουν 3ετή αναστολή.

Επίσης, μεταξύ των αθωωθέντων είναι και ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαχατζής.

Στον Παπαγεωργόπουλο είχαν ρίξει ισόβια

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο Καραμπέρης σταυροκοπιόταν, έκλαιγε και έπεσε στην αγκαλιά των συγγενών του, οι οποίοι χειροκροτούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος πρόεδρος του δικαστηρίου, Γεώργιος Αποστολάκης, τον περασμένο Φεβρουάριο προήδρευε του δικαστηρίου που επέβαλε ισόβια δεσμά στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλειο Παπαγεωργόπουλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης