Ένα σχολείο με ανοιχτές τις πόρτες του για όλα τα παιδιά. Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, που θα επιτρέψουν στους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρίες να έχουν εύκολη πρόσβαση στους σχολικούς χώρους, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, συνολικά 257 σχολικές μονάδες και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης θα αποκτήσουν ράμπες και WC, κατάλληλα για ΑμΕΑ. Το έργο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων έχει ως στόχο να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε σχολικά συγκροτήματα που, βάσει μελέτης, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ειδικών ραμπών, θα κατασκευαστούν συνολικά 131 ηλεκτροκίνητα αναβατόρια, ανελκυστήρες και φορητές κινητές ράμπες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύνολο των χώρων του σχολείου.

Η αρχή έγινε από το 2ο Ειδικό Δημοτικό και 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αθηνών επί της οδού Αριστάρχου, καθώς και από το 113ο Νηπιαγωγείο της Αθήνας στην οδό Ταϋγέτου, όπου οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου παρέδωσαν προς χρήση τις αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 15 ακόμη σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

Το έργο προϋπολογισμού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και από ιδίους πόρους. Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεται η δέσμευση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, ώστε να αναβαθμίσει τις υποδομές της πόλης, προς όφελος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άνθρωποι με αναπηρίες αξίζουν τον σεβασμό της πόλης. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Η αρχή έγινε από τα σχολικά κτίρια, στα οποία δημιουργούμε σταδιακά τις κατάλληλες υποδομές για τους μαθητές με κινητικά προβλήματα, ώστε να μπορέσουμε να τους εξασφαλίσουμε ένα σχολικό περιβάλλον, φιλικό και ασφαλές. Δέσμευσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά για μία πόλη χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς, με ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών της», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Οι παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια αποτελούν έναν μόνο κρίκο από την «αλυσίδα» των έργων του Δήμου Αθηναίων για τα άτομα με αναπηρίες. Την τελευταία διετία, η δημοτική αρχή αναπτύσσει σειρά παρεμβάσεων, που μέρα με τη μέρα κάνουν την πόλη περισσότερο ανθρώπινη, προσβάσιμη και φιλική για τους κατοίκους της.

Το κέντρο και οι γειτονιές της πρωτεύουσας αποκτούν σταδιακά νέες ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑΜεΑ με σήμανση, διαγραμμίσεις στους δρόμους, δωρεάν θέσεις στάθμευσης ΑΜεΑ στα δημοτικά πάρκινγκ, σύγχρονες αθλητικές δομές με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για εύκολη πρόσβαση των ΑΜεΑ σε αυτές, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης