Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών όσον αφορά την υπόθεση με τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων και ξυλοδαρμών στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ειδικής Μέριμνας, «Κιβωτός του Κόσμου». Πλέον, στο στόχαστρο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια, ενώ η  Εισαγγελία Ανηλίκων εξετάζει τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο καταθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση στις δομές της οργάνωσης, όμως η Εισαγγελία επέδωσε κλήση για κατάθεση και σε έναν 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όσο περνάνε οι ώρες όλο και περισσότερες μαρτυρίες παιδιών έρχονται στη δημοσιότητα.

«Με κλείδωσε στην αποθήκη και με χτύπαγε, στα 13 μου»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ένας άλλος φιλοξενούμενος στη δομή της Κιβωτού στην Πωγωνιανή -18χρονος σήμερα- προέβη σε καταγγελίες σχετικά με τη δομή, στην οποία φοιτούσε όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με την καταγγελία του, στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη -όπως ανέφερε- αφορμή, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από τη δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός το κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε, ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, ο 18χρονος μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους παιδαγωγούς που εργάζονταν στη δομή της Πωγωνιανής. Οι συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό στη δομή, ήταν σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον 18χρονο, ο οποίος όμως ανέφερε πως δύο στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλλονται πως χτύπησαν παιδιά. Για τις κατηγορίες της ασέλγειας, ο 18χρονος δήλωσε πως δεν έχει γνώση για σχετικά περιστατικά.

«Έμπαιναν στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά»

Οι καταγγελίες του 18χρονου αφορούν και στη δομή του Βόλου, όπου το ίδιο το στέλεχος που καταγγέλλεται για βιαιοπραγία στην Πωγωνιανή, είχε μεταβεί μετά από μια κλοπή που είχε σημειωθεί εκεί. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, στη δομή του Βόλου άνθρωποι που εργάζονταν εκεί έμπαιναν νύχτα στα δωμάτια και χτυπούσαν τα παιδιά, ζητώντας τους να ομολογήσουν ποιος έκανε την κλοπή. Η έρευνα της αστυνομίας δεν κατέληξε σε προσδιορισμό υπόπτων για την κλοπή.

Ο 18χρονος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να καταθέσει όσα γνωρίζει, αν κληθεί από τον Εισαγγελέα.

Ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση 50.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών

Μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό», κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ανακαλείται η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ που της δόθηκε, στο πλαίσιο της στήριξης φορέων από τον ειδικό λογαριασμό Covid, χρήματα τα οποία προέρχονται από δωρεές που συγκεντρώθηκαν. Η ενίσχυση δεν αφορά σε κάποια τακτική ή άλλη επιχορήγηση από το κράτος.

Η ενίσχυση έχει χορηγηθεί και κινούνται, πλέον, διαδικασίες ανάκλησης της απόφασης χορήγησης.

Η ανάκληση έρχεται μετά την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα να αποσυρθεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης