Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Μετά από μακρόχρονη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση αλλά και αλλαγές επί αλλαγών ως προς τα πρόσωπα που διαχειρίζονταν τον φάκελο «Noor 1» και την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση των τριών τόνων ηρωίνης, ο εισαγγελέας Εφετών επιστρέφει τη δικογραφία επιτέλους στον ανακριτή για τα περαιτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θυμίζουμε πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της δικογραφίας την οποία συνέταξε η τότε εισαγγελέας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, η οποία και άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και κατά συνεργατών του για εμπλοκή στην υπόθεση «Noor 1» και τους τρεις τόνους ηρωίνης.

Όπως περιγράφεται και στο ρεπορτάζ, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά επισημαίνει και υπογραμμίζει την αδικαιολόγητη «περιφρόνηση», όπως λέει, της κατάθεσης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σε αυτή τη δικογραφία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Αν κάποιοι είχαν κάνει τη δουλειά τους εγκαίρως πριν από πολύ καιρό, τότε η εικόνα της υπόθεσης «Noor 1» θα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Διότι και τα στοιχεία υπήρχαν και οι καταθέσεις υπήρχαν, αλλά το μόνο που δεν υπήρχε ήταν η βούληση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε. Κατέληξε σε συμπεράσματα, συνέταξε πόρισμα, σχημάτισε δικογραφία, την οποία έστειλε στον ανακριτή, και άσκησε ποινικές διώξεις. Λοιδορήθηκε, απειλήθηκε αλλά και αγνοήθηκε. Όμως πάντα υπάρχει μία στροφή και επιτέλους η ελληνική Δικαιοσύνη δεν σιώπησε. Ο σημερινός εισαγγελέας Εφετών έκανε τη δουλειά του όπως πρέπει και η δικογραφία ξαναγυρίζει εκεί που έπρεπε να βρίσκεται. Πρώτη πρώτη στο γραφείο του ανακριτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννέα νέες ανακριτικές πράξεις ως προς την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος εξέτασε την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σχετικά με τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες της μεταφοράς των ναρκωτικών με το «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του από την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, της διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον γνωστό εφοπλιστή, στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν, Νασί Σερίφ Ζιντάστι και Φαρντίν Ριγκαμπάντι.

Η εμπλοκή των Μαρινάκη, Συντυχάκη, Μπαϊρακτάρη και Τσακίρη αφορά τη διάθεση χρηματικών ποσών στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» (σ.σ. στη δεύτερη δικογραφία διερευνάται με βάση τη συνέντευξη του Γιαννουσάκη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο η ύπαρξη ακόμα 900 κιλών ηρωίνης που φέρεται να εκφορτώθηκαν από το ναρκόπλοιο νότια της Κρήτης).

Η ανάκριση διενεργήθηκε από τον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος με ένα υπόμνημα 75 σελίδων ολοκλήρωσε τη διερεύνηση της υπόθεσης με την έκδοση τυπικών κλήσεων για τους Μαρινάκη-Συντυχάκη-Μπαϊρακτάρη-Τσακίρη (σ.σ. δηλαδή δεν έκρινε αναγκαίο να λάβει απολογίες από τους κατηγορούμενους) και με την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης κατά των τριών Τούρκων. Ο Ριγκαμπάντι έχει εκδοθεί στην Ελλάδα από την Αγγλία και έχει προφυλακιστεί στις Φυλακές Κορίνθου, ο Οχράν κρατείται σε φυλακές στην Τουρκία, ενώ ο Ζιντάστι καταζητείται.

Την υπόθεση ανέλαβε για περαιτέρω αξιολόγηση ο πρόσφατα προαχθείς εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος επιλέχθηκε ομόφωνα με ψήφους 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως ένας εκ των επτά εισαγγελικών λειτουργών που θα αναλάβουν τη θέση των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για την πάταξη υποθέσεων ευρω-απατών.

Μετά την αξιολόγηση του 75σέλιδου πορίσματος του ανακριτή Διαφθοράς και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας, ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητάει να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση και να μην οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον Β. Μαρινάκη και τους άλλους τρεις Έλληνες συγκατηγορουμένους του.

Οι εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις

Με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, ο κ. Τσορμπατζόγλου δίνει παραγγελία για εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Συγκεκριμένα:

1.       Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες, οι οποίες να περατωθούν.

2.       Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Μάλιστα ζητείται να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

Βλέπετε, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι η εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη Capital Product Partners (CPLP) και μπορεί κανείς υποθετικά να κάνει εύλογα συνειρμούς. Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε συσχέτιση.

3.       Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4.       Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, που μένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor 1».

Στο ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, ο Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι, ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός») και τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη, με προορισμό την Ελευσίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ρωτώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη.

Ας σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ο Αλεξάντερ Κλαπ ήταν φιναλίστ του Breakthrough Award 2021 του ιδρύματος Pulitzer.

Στην παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητάει να προσκομίσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος τα επίμαχα emails του Ζιντάστι και οποιοδήποτε στοιχείο διαθέτει σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορούμενων στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1».

5.       Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Γιαννουσάκη, στο σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».

Ζητείται να καταθέσει ο λιμενικός Γ. Κατσούλης σχετικά με την εμπλοκή των τεσσάρων κατηγορουμένων (Μαρινάκη, Μπαϊρακτάρη, Συντυχάκη, Τσακίρη) στην υπόθεση.

6.       Να διερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

7.       Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν η εταιρεία Capital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές…

Ο εισαγγελέας αναζητά ουσιαστικά απάντηση στο γιατί η Capital του Μαρινάκη δεν χρησιμοποίησε την εταιρεία Express Energy συμφερόντων του, που εδρεύει στο ίδιο κτήριο στον Πειραιά, αλλά επέλεξε την εταιρεία του Γιαννουσάκη, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor 1»…

8.       Να ερευνηθεί αν η εταιρεία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί δεν εστάλη το ποσό των 622.000 ευρώ μέσω αυτών και επελέγη ο λογαριασμός πράκτορά της.

Το χρηματικό ποσό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για έξοδα των πλοίων της εταιρείας στο εξωτερικό.

Ας σημειωθεί πως το παραπάνω χρηματικό ποσό το επέστρεψε στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος Ν. Συντυχάκης, ο οποίος κατελήφθη με τα 622.000 ευρώ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στις 23-9-2014, την ίδια ημέρα που το ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε αντίστροφα από την Ελλάδα στα Εμιράτα.

Στην 37σέλιδη παραγγελία του, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου επισημαίνει πως ο Συντυχάκης επέστρεψε το χρηματικό ποσό αυθημερόν πριν φτάσει και χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές πλοίων. Η Capital πλήρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ όταν πιάστηκε με τα μετρητά στο αεροδρόμιο, ενώ, αν το ποσό επέστρεφε μέσω τραπέζης, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ…

Μάλιστα αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

9.       Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορουμένου του Ηλία Τσακίρη, ο οποίος έδωσε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, το χρηματικό ποσό καταβλήθηκε κατά παράβαση των διεθνών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται ούτε καν στα βιβλία του πλοίου, τα οποία κατά διαβολική σύμπτωση (;) έχουν εξαφανιστεί…

Επιπλέον ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε για την υπόθεση αναφέρει ότι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 έως 22.000 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Γιαννουσάκη…

Αιχμές του εισαγγελέα κατά του ανακριτή – «Περιφρόνησε την κατάθεση του Μ. Τριανταφυλλόπουλου»

Ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου επικρίνει τον ανακριτή της υπόθεσης ως προς την αξιολόγηση και αξιοποίηση μαρτυρικών καταθέσεων, όπως του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, του λιμενικού Κωνσταντίνου Αγαπάκη και της κατάθεσης του κατάδικου Ευθύμιου Γιαννουσάκη στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, αλλά και του σημειώματος για 450 κιλά ηρωίνης που φέρεται να ξεφορτώνονταν ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός αντικρούει την άποψη του ανακριτή πως ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που έχει καταθέσει για την υπόθεση, δεν είχε άδεια να μαγνητοφωνήσει την επίμαχη τηλεφωνική συνέντευξη με τον κατάδικο Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσορμπατζόγλου, στο 21’09’’ της συνέντευξης προκύπτει πως ο Γιαννουσάκης ενημερώνεται ότι η συζήτησή του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο έχει καταγραφεί και δίνει την έγκρισή του.

Ο εισαγγελέας επισημαίνει πως δημιουργεί μεγάλη απορία η πλήρης περιφρόνηση εκ μέρους του ανακριτή της καταθέσεως του δημοσιογράφου, με βάση τα όσα του είπε ο Γιαννουσάκης για την εμπλοκή του κατηγορούμενου Μαρινάκη στη διακίνηση ναρκωτικών.

Το σημείωμα για 450 κιλά ναρκωτικών στην Κρήτη

Επίσης επικρίνει τον ανακριτή, καθώς δεν έδωσε βαρύτητα στο σημείωμα που βρέθηκε από τον μεσεγγυούχο του πλοίου Γιώργο Αντωνάτο (σ.σ. μετά την ακινητοποίηση του «Noor 1» στην Ελευσίνα) μέσα στο ναρκόπλοιο, όπου γίνεται αναφορά για 450 κιλά ναρκωτικής ουσίας, η οποία φέρεται ότι επρόκειτο να παραδοθούν ανοιχτά της Κρήτης.

Ο ανακριτής φαίνεται πως δεν αξιολόγησε ως αποδεικτικό υλικό το σημείωμα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν χρησιμοποιείται ο γραπτός λόγος κατά τη διάπραξη τέτοιων εγκληματικών πράξεων.

Όμως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο ανακριτής δεν έλαβε υπόψη του την κατάθεση του έμπειρου λιμενικού Κωνσταντίνου Αγαπάκη πως η χρήση σημειωμάτων έχει συμβεί στο παρελθόν και θα μπορούσε και στην παρούσα υπόθεση…

Ως προς την κατάθεση του Γιαννουσάκη στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, ο ανακριτής δέχεται τον μετέπειτα ισχυρισμό του κατάδικου ότι αποτέλεσε προϊόν εκβιασμού.

Αντίθετα ο εισαγγελέας Οδ. Τσορμπατζόγλου επισημαίνει πως, με βάση τις καταθέσεις αυτές του Γιαννουσάκη στον λιμενικό, προέκυψαν οι καταβολές χρηματικών ποσών στην εταιρεία του από τον Β. Μαρινάκη και τους άλλους κατηγορούμενους.

Η αναφορά στον Αιμ. Κοτσώνη

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά και στον πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την εμπλοκή του στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1» από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ απαλλάχθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ως προς την αθώωση του Κοτσώνη, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου έχει ασκήσει αναίρεση η οποία εκκρεμεί στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσορμπατζόγλου, ο Αιμίλιος Κοτσώνης, που είναι έμπορος αυτοκινήτων, ανέπτυξε γρήγορα τις δραστηριότητές του στον Περσικό Κόλπο και πέτυχε ο πετρελαϊκός κολοσσός Horizon να χρησιμοποιήσει το «Noor 1» του Γιαννουσάκη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτάται αν κανένας μεγαλοσχήμων της παγκόσμιας ναυτιλίας εγγυήθηκε ή υποστήριξε τη δράση του Κοτσώνη και την προώθηση του Γιαννουσάκη…

Η παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου για τις εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για δικές του ενέργειες.

Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση Ι. Πετρόπουλο.

Τι θα κάνει ο ανακριτής

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο κ. Πετρόπουλος θα προχωρήσει στις εννέα ανακριτικές πράξεις που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας Εφετών και τις οποίες δεν είχε κάνει κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης τους προηγούμενους μήνες…

Ουσιαστικά καλείται να… ανατρέψει το 75σέλιδο δικό του υπόμνημα με το οποίο ζητούσε να κλείσει η υπόθεση με «τυπικές κλήσεις», δίχως απολογίες των κατηγορουμένων.

Τι θα πράξει ο κύριος Πετρόπουλος;

Θα κάνει τις εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις που τον καλεί ο εισαγγελέας Εφετών ή θα εμμείνει στις «τυπικές κλήσεις», στέλνοντας την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και υποβάλλοντας ενδεχομένως αίτημα αποχής προκειμένου να αναλάβει άλλος ανακριτής την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης;

Πάντως, για την ιστορία, να θυμίσουμε πως ο κ. Πετρόπουλος είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τη διερεύνηση της υπόθεσης για «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας» (σ.σ. καθώς ο πατέρας του υπήρξε αθλητικός εισαγγελέας και μερίδα του τύπου αναφερόταν σε «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του επειδή είναι Ολυμπιακός, ενώ διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τη συγκεκριμένη ομάδα). Το αίτημα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και ο ανακριτής Διαφθοράς συνέχισε κανονικά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Άρειος Πάγος έχει κάνει δεκτό τον περασμένο Νοέμβριο το αίτημα μετάθεσης του κ. Πετρόπουλου, το οποίο δεν υλοποιήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά το «Noor 1».

Ωστόσο, αν και έχει ολοκληρώσει την ανάκριση από τον Ιανουάριο του 2021, εδώ και πέντε μήνες δεν έχει δημοσιευτεί η μετάθεσή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάποιοι φαίνεται ότι τον θέλουν στον Πειραιά.

Βέβαια, σύμφωνα με άλλους κύκλους, οι μεταθέσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Όμως και πάλι, με βάση την παραγγελία του κ. Τσορμπατζόγλου, την κοινή λογική και πείρα, μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εννέα ανακριτικές πράξεις…

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναλάβει άλλος ανακριτής την πολύκροτη υπόθεση, από τη στιγμή που είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση του Αρείου Πάγου για μετάθεση του κ. Πετρόπουλου στα δικαστήρια της Αθήνας, ανεξάρτητα αν κάποιοι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν προωθήσει προς δημοσίευση το ΦΕΚ για τη μετάθεσή του…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης