Επιστροφή στην τακτική Δικαιοσύνη για τη δικογραφία Παπαντωνίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, 20:26
Επιστροφή στην τακτική Δικαιοσύνη για τη δικογραφία Παπαντωνίου
Στην τακτική Δικαιοσύνη θα επιστρέψει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής τον φάκελο του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου καθώς σημειώνει πως το αδίκημα της απιστίας έχει πλέον παραγραφεί και παράλληλα πως για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι αναρμόδια να το ερευνήσει.

Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρύτερη πλειοψηφία της επιτροπής, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων, δείχνει να προσανατολίζεται σε σύνταξη κοινού πορίσματος καθώς τα κυβερνητικά κόμματα υιοθέτησαν επί της ουσίας την επιχειρηματολογία που έθεσε εξ αρχής η αξιωματική αντιπολίτευση περί αναρμοδιότητας της Βουλής να ερευνήσει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Την ίδια στιγμή το Ποτάμι παρέθεσε δική του πρόταση στην οποία αναφέρει ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά. Εισηγείται παράλληλα τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό, κατά το Σύνταγμα, πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά του τέως υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδαφ. γ΄. Δική τους πορισματική έκθεση ετοιμάζουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Η σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από την προανακριτική Επιτροπή αναφέρει:

«Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων.

Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής.

Η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου.Το πόρισμα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, 20:26