Φυσικά πρόσωπα και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα το 2020 έως 45.000 ευρώ, δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 18 έως 600 ευρώ  ανά δικαιούχο για την κάλυψη μέρους των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Αν υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Η τροπολογία κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή και αφορά λογαριασμούς με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας  που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν εκδοθεί από την  1η Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2022 για κατανάλωση στις κύριες κατοικίες καθώς και  μισθωμένες κατοικίες εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκτακτη ενίσχυση αντιστοιχεί στο 60% επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των ως άνω παροχών – αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν χορηγήσει η προμηθευτές και η επιδότηση από το Δημόσιο .

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά για τα ποσά που θα πάρουν πίσω οι πολίτες:

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(για 1800 Kwh στο 6μηνο)

Επιβάρυνση από τη ρήτρα: 421 €

Επιδοτήσεις και εκπτώσεις: 344 €

Αναδρομικά: 46 €

 ——————-

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

(για 2500 KWh στο 6μηνο)

Επιβάρυνση από τη ρήτρα: 576 €

Επιδοτήσεις και εκπτώσεις: 375 €

Αναδρομικά που θα πιστωθούν: 121 €

 ——————-

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ

(για 4500 KWh στο 6μηνο)

Επιβάρυνση από τη ρήτρα: 1.053 €

Επιδοτήσεις και εκπτώσεις: 480 €

Αναδρομικά που θα πιστωθούν: 343 €

H πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος αναμένεται να ανοίξει στις 14 με 15 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή για 15 ημέρες.

Θα δημιουργηθεί εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη gov.gr

O δικαιούχος θα υποβάλλει αίτηση και στη συνέχεια τα χρήματα θα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.

Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά για τους ηλεκτροπαραγωγούς η τροπολογία προβλέπει ότι θα αφορά την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1 Οκτωβρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) θα φορολογηθούν με ποσοστό 90%.

Το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανά παραγωγό με μεθοδολογία που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και θα κατατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης