Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H  κακοκαιρία «Αθηνά» άρχισε ήδη από το βράδυ της Τετάρτης να χτυπά τη χώρα από τα ανατολικά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.

Επιπλέον, αναμένονται τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο, και άνεμοι έως 6 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 8 Μποφόρ στο Ιόνιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τις μετεωρολογικούς χάρτες, επηρεάζονται περισσότερο τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των Νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στα επόμενα 24ωρα, η κακοκαιρία συνεχίζει με κατεύθυνση προς τα παράκτια τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα πρόβλεψης της Windy πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Ήδη στην Κέρκυρα οι καταιγίδες έκαναν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Τα πλοία στο λιμάνι του νησιού παραμένουν δεμένα, ενώ προβλήματα παρατηρούνται και στις πτήσεις.

Βίντεο από την Κέρκυρα:

 

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος, «ήδη οι δύο πτήσεις από Αθήνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, μία πτήση από Νάπολη άλλαξε κατεύθυνση προσγείωσης, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί και αυτή στην Αθήνα, ενώ η πτήση από Βαρσοβία αναμένεται να προσγειωθεί στην Πρέβεζα. Η κακοκαιρία που πλήττει το νησί προκάλεσε χαμηλή ορατότητα στο αεροδρόμιο, με συνέπεια να μη γίνεται εφικτή η προσγείωση των αεροπλάνων».

 

Κλειστές θα μείνουν σήμερα, Πέμπτη, όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μανώλης Ανανδρανιστάκης, μιλώντας στο zougla.gr,  διευκρίνισε πως βροχές αναμένονται και στην Αττική, από αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την πιο δύσκολη μέρα για την πρωτεύουσα να προβλέπεται η Παρασκευή και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. (Δείτε εδώ τις προβλέψεις του γνωστού μετεωρολόγου).

 

O χάρτης  πρόβλεψης καιρού του forecastweather για την Παρασκευή στις 15.00 (σημειώνονται οι βροχοπτώσεις)

Σύμφωνα με τον ίδιο, άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και το Σαββατοκύριακο, ενώ δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να συνεχίζονται κατά τόπους μέχρι και την Τρίτη.

Χάρτης έντονων βροχοπτώσεων όπως προβλέπει το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ

Όσον αφορά στους ανέμους, θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί, εντάσεως έως και 8 Μποφόρ σε κάποιες περιοχές, αλλά δεν προβλέπεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Ο χάρτης πρόβλεψης του καιρού σήμερα από τους προγνώστες του Meteoclub

Όπως ενημερώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας, που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή ψυχρής λίμνης, αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία «Αθηνά».

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτελεί ενδεικτικό στιγμιότυπο της κατανομής των ισχυρών βροχών και των καταιγίδων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης