Απαντήσεις για  ένα έγκλημα που την άφησε ζωντανή για να υποφέρει καθημερινά, ανεβαίνοντας έναν πραγματικό Γολγοθά,  αναζητά η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία προσέρχεται την Τετάρτη στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την 36χρονη γυναίκα που την περιέλουσε με βιτριόλι, καταστρέφοντάς της τη ζωή, το Μάιο του 2020.

«Η Ιωάννα θέλει να παραστεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει την κατηγορούμενη. Θέλει να είναι σε όλη την διαδικασία, αν και ψυχολόγοι προσπάθησαν να την αποτρέψουν, γιατί στη δίκη θα ξαναζήσει όλη την επίθεση. Θέλει να πάρει απαντήσεις, αν και πιστεύω ότι δεν θα τις πάρει», έχει δηλώσει ο δικηγόρος της Απόστολος Λύτρας την ώρα που η 35χρονη αναρτούσε φωτογραφίες της στα κοινωνικά δίκτυα, μετά την πρώτη από τις συνολικά δέκα χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί. Οι φωτογραφίες σόκαραν την κοινή γνώμη, αποτυπώνοντας αυτό που μετέφερε ο δικηγόρος της, ότι δηλ. «το 98% του προσώπου της έχει καεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την 36χρονη κατηγορουμένη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της.

«Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Η Δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δική μου πρέπει να είναι αμείλικτη», δήλωνε η 35χρονη Ιωάννα, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη.

Ήταν πρωί της  20ης Μαΐου 2020, όταν η  35χρονη κοπέλα πηγαίνοντας στο γραφείο της στην Καλλιθέα, έγινε στόχος της 36χρονης κατηγορουμένης η οποία, σύμφωνα  με το παραπεμπτικό βούλευμα, της έριξε το  βιτριόλι, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάτι που φαίνεται ότι προκύπτει κυρίως από τη μεγάλη ποσότητα θειϊκού οξέος που χρησιμοποίησε. «Η Ιωάννα θα  βιώσει ξανά μια δεύτερη επίθεση και δεν είναι τόσο εύκολο και απλό το να βρίσκεται εκεί, ωστόσο το επιθυμεί», υποστηρίζει ο δικηγόρος της 35χρονης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί 22 ημέρες η Αστυνομία αναζητούσε τη γυναίκα που επιτέθηκε στην Ιωάννα, στην είσοδο όπου στεγάζονται τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας όπου εργαζόταν. Η γυναίκα είχε καλύψει τα χαρακτηριστικά της και χρειάστηκε να αναζητηθεί το υλικό από τις κάμερες για τον εντοπισμό της. Στο «κάδρο» των ερευνών, μπήκαν πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον της Ιωάννας και διατάχθηκε άρση τηλεφωνικών συνομιλιών για να φτάσουν οι αστυνομικοί στην προσαγωγή της 36χρονης.  Στις 11 Ιουνίου του 2020, η 36χρονη συνελήφθη και στο σπίτι της βρέθηκαν  ένα σακίδιο, ένα παντελόνι, μια καμπαρντίνα και μια περούκα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά που φορούσε η γυναίκα που είχε καταγραφεί  από τις κάμερες ασφαλείας.

Οι Αστυνομικοί εντόπισαν μάλιστα  και την τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε  για να υλοποιήσει το σχέδιο της, καλώντας στην εταιρεία ταξί για να κλείσει ραντεβού και να μπορέσει να διαφύγει από το σημείο μετά την επίθεση. Η προσαγωγή της 36χρονης Έφης, ιδιωτικής υπάλληλου σε δικηγορικό γραφείο, μετατρέπεται σε σύλληψη αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας. Οι πρώτες απαντήσεις της στους αστυνομικούς ήταν ότι  είχε προμηθευτεί την περούκα  γιατί δεν της άρεσε η βαφή στα μαλλιά της και ότι την ώρα της επίθεσης στην Καλλιθέα, απουσίαζε από τη δουλειά της γιατί είχε πάει να περιποιηθεί τα νύχια της.

«Είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα η οποία φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα και ήρθε κοντά μου με κοίταξε στα μάτια και χωρίς να μου πει τίποτα μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή μετά έφυγε τρέχοντας από τη γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση» ανέφερε  η Ιωάννα στη προανακριτική της απολογία. «Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου γιατί νόμιζα ότι μου έριξε καυτό καφέ αλλά αυτό άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρευστο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τρέξω αμέσως στο απέναντι φαρμακείο ενώ παράλληλα ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη την στιγμή να πρήζεται το πρόσωπο μου και τα χέρια μου να καίνε. Όταν έφτασα στο φαρμακείο άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στην φαρμακοποιό ότι κάποιος μου πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπο».

Αφορμή  για την ειδεχθή επίθεση σε βάρος της Ιωάννας φαίνεται πως ήταν ένα αίτημα φιλίας που της έκανε ο  άνδρας με τον οποίο διατηρούσε ερωτική  σχέση η 36χρονη. Σύμφωνα πάντως με την κατάθεση του άνδρα που αποτέλεσε το «μήλον της έριδος» για την 36χρονη,  ο ίδιος δεν είχε συναντήσει ποτέ την Ιωάννα. Είχαν ανταλλάξει μόνο  μερικά τυπικά μηνύματα.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 35 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οι γιατροί της Ιωάννας και οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, οι οποίοι θα περιγράψουν λεπτομερώς την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το θύμα, καθώς και την σκληρή μάχη της να κρατηθεί στη ζωή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης