Ευτυχώς στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν οι Ερντογάν, ούτε οι δικτατορίσκοι των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας ούτε και οι συνταγματάρχες πραξικοπηματίες που διαφεντεύουν χώρες της Αφρικής. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και στη δημοκρατία, κύριε Μαρινάκη, κανείς, μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης να κατεβάσει ένα άρθρο «εντός μίας ώρας».

Προφανώς έχετε αποπροσανατολιστεί και δεν αντιλαμβάνεστε πού ακριβώς βρίσκεστε. Αλλιώς δεν εξηγείται η αποστολή εξωδίκου στη «Ζούγκλα» με εντολή να «κατέβει» μία δημοσιογραφική έρευνα ενός ξένου δημοσιογράφου που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα ιστορικότερα περιοδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, το «The New Republic».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε αυτό το πολιτικό περιοδικό το 1914 από προσωπικότητες της εποχής. Για να δίνει τη δυνατότητα δημοσίευσης σε τέτοιες έρευνες και αποκαλύψεις. Προφανώς αυτές οι αναφορές δεν ανήκουν στη γνωστική σφαίρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει συνηθίσει, ως φαίνεται, σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Κύριε Μαρινάκη, μάλλον μπερδέψατε τα μέσα ενημέρωσης. Η «Ζούγκλα» δεν σας ανήκει. Σας ανήκουν ωστόσο εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες, ελέγχετε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δόξα τω Θεώ έχετε πολλά ΜΜΕ να διατάξετε και πολλούς υπαλλήλους σε αυτά για να τους δίνετε εντολές του τύπου «Εντός μίας ώρας».

Σας διέφυγε επίσης πως το εξώδικο που αποστείλατε είναι απολύτως προσβλητικό και μηνύσιμο όχι μόνον όσον αφορά τον ένα αποδέκτη, τη «Ζούγκλα» αλλά και για τον έμμεσο αποδέκτη που είναι το «The New Republic».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα μπούμε στον κόπο να το μεταφράσουμε και να το αποστείλουμε στους Αμερικανούς συναδέλφους, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν συνηθίσει να εργάζονται και να λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αξιών και κανόνων. Ας αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο εσείς ενεργείτε.

Αφήνετε στο εξώδικό σας να εννοηθεί ότι υποψιάζεστε πως η «Ζούγκλα» συνεργάστηκε με τον δημοσιογράφο Alexander Clapp προκειμένου να δημοσιευθεί η δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο «The Vampire Ship» στο αμερικανικό περιοδικό.

Δεν είναι αληθές και αποτελεί αποκύημα της φαντασίας σας και προφανώς αποτέλεσμα συνδρόμου καταδίωξης που σας κατατρέχει. Σας υπενθυμίζουμε ωστόσο πως δεν υφίσταται νόμος παγκοσμίως που απαγορεύει τη συνεργασία δημοσιογράφων σε μία δημοσιογραφική έρευνα. Προφανώς θα έχετε ακούσει πως οι μεγάλες αποκαλύψεις των τελευταίων ετών που αφορούν τους απανταχού Ολιγάρχες προέρχονται από δημοσιογραφικές έρευνες συναδέλφων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό, όπως η διαρροή και αποκάλυψη αρχείων με το κωδικό όνομα «Panama Papers».

Όμως, κύριε Μαρινάκη, αυτό που ρητώς απαγορεύεται είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων να συνεργάζονται με διαιτητές για να «στήσουν» ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αν δεν κάνουμε λάθος, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η γνωστή δίκη για τα στημένα, όπου και εσείς είστε κατηγορούμενος και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος.

Επίσης διορθώνοντας τον καλό συνάδελφο Alexander Clapp (έγραψε πως δεν διώκεστε δικαστικά) υπενθυμίζουμε και σε εσάς πως η δική μας δημοσιογραφική έρευνα και όχι κάποια συκοφαντική καμπάνια ήταν εκείνη που οδήγησε την εισαγγελέα Ειρήνη Τζήβα, ολοκληρώνοντας την έρευνά της, να σας απαγγείλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για εμπλοκή σας, αλλά και συνεργατών σας, στην υπόθεση NOOR1 και τη μεταφορά τριών τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα από τον Περσικό Κόλπο.

Κύριε Μαρινάκη, για λόγους δεοντολογικούς θα δημοσιεύσουμε βεβαίως το εξώδικο που μας αποστείλατε. Σας επαναλαμβάνουμε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να «κατεβάσουμε», όπως απαιτείτε, μία δημοσιογραφική έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ από έναν γνωστό δημοσιογράφο που εργάζεται και στην Ελλάδα και ο οποίος επανειλημμένα έχει δημοσιεύσει έρευνες και άρθρα σε εφημερίδες όπως «The Guardian» ή σε επιθεωρήσεις όπως η «Foreign Policy». Ούτε να μας διατάξετε αλλά ούτε και να μας αναγκάσετε μπορείτε, διότι απλώς δεν σας ανήκουμε. Ούτε εμείς, ούτε η δημοσιογραφική έρευνα, ούτε και η αλήθεια.   

Δείτε το εξώδικο που έστειλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη «Ζούγκλα»:

Διαβάστε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης