Ύστερα από διακοπή έξι εβδομάδων ξεκίνησε εκ νέου στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Απόντες εξακολουθούν να είναι οι βουλευτές και ο αρχηγός της παράταξης Ν. Μιχαλολιάκος.

Στο μικροσκόπιο, για άλλη μια συνεδρίαση, σειρά ενστάσεων. Η πολιτική αγωγή αντιτάχθηκε στον κατακερματισμό της δίκης με τον διαχωρισμό των πολιτικώς εναγόντων ανάλογα με το αδίκημα. «Για τα νομικά ζητήματα που αφορούν όλους τους κατηγορουμένους πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στην πολιτική αγωγή να διερευνά όλες τις πτυχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των δικηγόρων των θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλιώς, όπως είπε, οι πολιτικώς ενάγοντες θα στερηθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα, θέτοντας εν αμφιβόλω την ουσία της δίκαιης δίκης που αποτελεί τον κορμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υπεράσπιση υπέβαλε αίτημα να λάβει γνώση γραπτώς της πρότασης της εισαγγελέως επί του συνόλου των ενστάσεων που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί. Η εισαγγελέας απάντησε ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να δοθεί γραπτώς η πρότασή της.

Ένταση στην αίθουσα

Έντονη ήταν η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης όταν η πολιτική αγωγή υποστήριξε πως δεν παρίσταται και δεν μπορεί να τοποθετηθεί για ζητήματα που αφορούν στα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, που δικάζονται μόνο για εγκληματική οργάνωση.

Χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής σχετικά με την επίθεση του ΠΑΜΕ, κ. Θεοδωρόπουλος, προχώρησε σε σχετική δήλωση, μετά και την επισήμανση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη ότι «υπάρχουν κατηγορούμενοι, για τους οποίους δεν επιτρέπεται να τοποθετηθούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαμαρτύρομαι έντονα γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ επί των ενστάσεων κατηγορουμένων, όπως πράγματι το δικαστήριο έχει απαγορεύσει, αλλά αφορούν σε νομικά θέματα που αν γίνουν δεκτά, θα επηρεάσουν και τους κατηγορούμενους, που μας αφορούν» ανέφερε.

Ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, έκανε λόγο για ανοχή του δικαστηρίου αναφορικά με την πολιτική αγωγή, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της προέδρου της έδρας. Ο υπερασπιστής σχετικά με την εισαγγελική πρόταση, υποστήριξε ότι η ένσταση για το τεκμήριο αθωότητας δεν έχει κριθεί, προσθέτοντας:

«Θα έπρεπε να είχε μελετηθεί προσεκτικότερα το βούλευμα και λόγω του θορύβου που προκλήθηκε για την προδικασία και τις δραστηριότητες της εισαγγελικής αρχής».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση και να οριστεί νέα δικάσιμος, καθώς έξι από αυτούς είναι υποψήφιοι βουλευτές και θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις εθνικές εκλογές.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από τη δικαστική αίθουσα

Φωτογραφίες: Γιάννης Παναγόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης