Ένοχος κρίθηκε από το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο Αθηνών ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης, ο οποίος είχε τεθεί σε αργία από τη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για τη γνωστή ροζ υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί προ μηνών και η οποία οδηγήθηκε στο Συνοδικό Δικαστήριο στις 12 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κληρικός είχε κατηγορηθεί ότι προέβαινε σε άσεμνες χειρονομίες και ότι παρενοχλούσε τις γυναίκες που πήγαιναν στην εκκλησία για να εξομολογηθούν, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την πίστη τους. Επίσης, είχε κατηγορηθεί για παράβαση του νόμου περί παρθενίας και για σκανδαλισμό των πιστών.

Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως «ο μέχρι τώρα κληρικός μας ήρθε στη Μητρόπολή μας πριν από 7 χρόνια, αφού είχε εγκαταλείψει τη Μονή της μετανοίας του στο Άγιον Όρος και είχε περιφερθεί σε άλλες δύο ακόμα Μητροπόλεις της Πατρίδος μας. Προ έτους περίπου, κατ’ αρχάς προφορικές κι έπειτα γραπτές καταγγελίες συμπολιτών μας εις βάρος του τον εγκάλεσαν για πνευματικά παραπτώματα τα οποία βάσει των Κανόνων της Εκκλησίας μας έπρεπε να ελεγχθούν. Ο εν λόγω κληρικός παραδέχτηκε την ενοχή του στον σεβ. Μητροπολίτη μας, κ. Άνθιμο, αρνήθηκε όμως την πρότασή του για ειρηνική μετάβασή του στο Άγιον Όρος, προκειμένου να γαληνεύσουν οι συνειδήσεις και να διασωθεί το κλονισθέν κύρος του».

Ο ορισθείς ιερέας-ανακριτής εξέτασε 11 μάρτυρες κατηγορίας και 13 μάρτυρες υπεράσπισης, εξέδωσε πόρισμα και ο τότε κληρικός εκλήθη στο Επισκοπικό Δικαστήριο, συνοδευόμενος από συνήγορο υπεράσπισης του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την προβλεπόμενη διαδικασία το Επισκοπικό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή αργίας και πάσης ιεροπραξίας για 7,5 χρόνια, έκπτωση από το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και στέρηση της πνευματικής πατρότητας.

Με πληροφορίες από thrakitoday.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης