Στην απαγωγή οκτώ ναυτικών, μεταξύ των οποίων πέντε Ελλήνων, του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «HAPPY LADY», το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι Limboh στο Καμερούν, προχώρησαν ένοπλοι πειρατές έπειτα από επίθεση που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Adriatic Ventures Co συμφερόντων της οικογενείας Μαρτίνου. Επίσης αναφέρεται πως η Adriatic Ventures Co ανήκει στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο.

Ωστόσο διαχειρίστρια εταιρεία φέρεται να είναι η Εastern Μediterranean Μaritime, επίσης συμφερόντων του Θανάση Μαρτίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται πως ο Θανάσης Μαρτίνος είναι διοικητής του Αγίου Όρους, η δε θυγατέρα του Γεωργία εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Στο πλοίο το οποίο μετέφερε καύσιμα, επέβαιναν 28 μέλη πλήρωμα. Μεταξύ των απαχθέντων είναι ακόμη δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ κατά το περιστατικό τραυματίστηκε ένας Έλληνας ναυτικός, η κατάσταση του οποίου δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο τραυματισμός του οφείλεται σε εξοστρακισμό σφαίρας. Σημειώνεται πως πάνω στο πλοίο δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες θύματα απαγωγής, πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό είναι το πλοίο στο οποίο έγινε η επίθεση

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, το θέμα των διαπραγματεύσεων θα το αναλάβει η εταιρεία, της οποίας εκπρόσωπος μεταβαίνει στο Καμερούν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από τους πειρατές, συνήθως όμως παίρνει χρόνο μέχρι να συμβεί αυτό.

Το μήνυμα του έστειλε ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης για τους ναυτικούς που κρατούνται παράνομα μέσα από ανάρτησή του στο Facebook:

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Πλακιωτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ στο Καμερούν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας έχει ως εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία Δ/Ξ πλοίο »HAPPY LADY» Ν.Π. 12183, το οποίο βρίσκονταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι »LIMBOH» στο Καμερούν, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή οκτώ (08), εκ των είκοσι οκτώ (28) μελών του πληρώματος του.

Εξ αυτών οι πέντε (05) είναι Έλληνες υπήκοοι, οι δύο (02) υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε τραυματισμός ενός Έλληνα υπηκόου. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης