Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην Άνδρο με αφορμή την εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος στον οποίο απορρίπτονται τα σκουπίδια του νησιού. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από το σημείο, που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, είναι αποκαρδιωτικές αφού παραπέμπουν σε καταστάσεις που παρατηρούνται συνήθως σε τριτοκοσμικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοίβες σκουπιδιών αραδιασμένες δεξιά και αριστερά, μπλεγμένες με ξερόχορτα, πέτρες, πλαστικά και χώμα, συνθέτουν ένα δυστοπικό τοπίο που συναντάται κυρίως σε μετα-αποκαλυπτικές ταινίες δράσης.

 

Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού οι φωτογραφίες που ακολουθούν. Στην πρώτη θα δείτε πώς ήταν ο χώρος επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και στις επόμενες πώς είναι ο χώρος σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής

Ο χώρος σήμερα

Μάλιστα το θέμα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως ο εν λόγω σκουπιδότοπος βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που έχει εντοπιστεί στο Αιγαίο. Έναν χώρο δηλαδή σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελεί πόλο έλξης για αμέτρητους τουρίστες του νησιού, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι, μαζί με τον οικισμό, να «θαυμάζουν» και το… σκουπιδαριό.

(Video που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο του 2021 και δείχνει πρόβατα να βόσκουν δίπλα στα σκουπίδια)

 

Κερασάκι στην τούρτα είναι η απραξία της εταιρείας που έχει αναλάβει τη δεματοποίηση των σκουπιδιών, η οποία, αν και, όπως θα δείτε παρακάτω, πληρώνεται αδρά για τις υπηρεσίες της, εντούτοις, όπως καταγγέλλουν στελέχη και κάτοικοι του νησιού, δεν προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες αδιαφορώντας για τους σωρούς των απορριμμάτων που «κοσμούν» την περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, η ανάδοχος εταιρεία έχει εισπράξει για το έργο αυτό 24.760 ευρώ για τον Μάιο του 2020, 24.760 ευρώ για τον Αύγουστο του 2020 και 24.760 ευρώ για τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Δηλαδή σε οκτώ μήνες η εν λόγω επιχείρηση έχει εισπράξει -ή εισπράττει τμηματικά- 74.280 ευρώ για έργο που, όπως καταγγέλλεται, δεν έγινε ποτέ.

(Video που τραβήχτηκε την Κυριακή 21/3/21 και δείχνει φορτηγά να αδειάζουν τα σκουπίδια σε χαράδρα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο)

Οι συμβάσεις

Για την υπόθεση μίλησαν στο zougla.gr ο πρώην δήμαρχος του νησιού και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεοδόσης Σουσούδης, καθώς και ακόμα δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την απάντησή του έδωσε και ο νυν δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Λοτσάρης.

Σουσούδης: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή

Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης δήλωσε στο zougla.gr πως, από τις φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, καθώς φαίνεται ότι δεν δουλεύει ο δεματοποιητής.

«Φαίνεται πως δεν υπάρχουν δέματα στην περιοχή του δεματοποιητή. Σύμφωνα με τη μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων, έπρεπε να υπάρχουν δέματα και ο δεματοποιητής να δουλεύει καθημερινά διότι υπάρχει μια σύμβαση με εργολάβο στην οποία υπάρχουν αμοιβές για τα δέματα και αμοιβές για συντήρηση του μηχανήματος, άρα είναι αδικαιολόγητο ότι το μηχάνημα δεν λειτουργεί. Παράλληλα θεωρώ πως είναι πολύ μεγάλη η καθυστέρηση για τον ΧΥΤΥ, με δεδομένο ότι από τον Ιούνιο του 2018 έχουν βγει περιβαλλοντικοί όροι και στα μέσα του 2019 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη. Συνεπώς θα έπρεπε να είχε προχωρήσει. Παράλληλα, βάσει των αυστηρών περιβαλλοντικών όρων που μας έδωσαν από την Αποκεντρωμένη, εκκρεμούν οι προληπτικές γεωτρήσεις στην περιοχή και εκκρεμεί και η εναλλακτική πρόσβαση στο ΧΥΤΥ, διότι η πρόσβαση μέσω του χωριού Αγίου Πέτρου είναι εξαιρετικά δύσκολη» σημείωσε.

Μπακέλας: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι τραγική

Για τραγική εικόνα έκανε λόγο μιλώντας στο zougla.gr και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Μπακέλας. Ο κ. Μπακέλας ανέφερε ότι, με βάση τις εικόνες και τα βίντεο που διακινούνται στο διαδίκτυο, η κατάσταση είναι τραγική και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

«Ο δήμος πληρώνει υπηρεσίες δεματοποίησης, που σημαίνει πως τα σκουπίδια μετατρέπονται σε δέματα και τοποθετούνται στον χώρο του δεματοποιητή, αλλά, δυστυχώς, ενώ πληρώνει ο δήμος συμβάσεις σε εργολάβο, δεν γίνεται η υπηρεσία αυτή, αλλά αντιθέτως υπάρχει μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Είναι ένα θέμα που έχει δύο όψεις. Την περιβαλλοντική και την οικονομική, που φαίνεται πως ο εργολάβος δεν εκτελεί το έργο. Δεν υπάρχει ούτε μία μπάλα για δείγμα με βάση τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βιδάλης: Η κατάσταση έχει ξεφύγει

Στον ίδιο τόνο είναι και οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Νίκου Βιδάλη, ο οποίος, μιλώντας στο zougla.gr, επισήμανε πως «η προηγούμενη δημοτική αρχή διαχειριζόταν το θέμα καλύτερα».

«Υπάρχουν διαμαρτυρίες από πολίτες του νησιού διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ο δήμος δεν χειρίζεται τα σκουπίδια όπως θα έπρεπε έτσι ώστε να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων» τόνισε.

Δήμαρχος του νησιού: Η δεματοποίηση γίνεται κανονικά

Τη δική του απάντηση όμως έδωσε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα και ο δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Λοτσάρης. Ο κ. Λοτσάρης υποστήριξε πως η δεματοποίηση των σκουπιδιών γίνεται κανονικά, προσθέτοντας πως τους επόμενους μήνες το πρόβλημα των σκουπιδιών θα λυθεί οριστικά με την κατασκευή του ΧΥΤΥ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το θέμα του δεματοποιητή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα του νησιού. Επί της ουσίας μέσα στον επόμενο μήνα θα ενταχθεί το έργο του ΧΥΤΥ, το οποίο έχει πάρει περιβαλλοντικούς όρους, και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει γίνει δημοπράτηση του έργου. Άρα η οριστική λύση έρχεται. Οι καταγγελίες γίνονται με στόχο το πώς θα κάνουν φθηνή πολιτική σε μία ταλαιπωρημένη οικονομία και στους επαγγελματίες. Είμαι ο πρώτος που έκανε εκδήλωση στο ανοιχτό θέατρο και πιστεύω στην ανάδειξη του Στρόφιλα. Αλλά, για να μπορέσει αυτό να γίνει, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των σκουπιδιών. Η δεματοποίηση γίνεται, απλώς είναι μία φθηνή πολιτική. Δείτε πόσα λεφτά δίνονταν για δεματοποίηση επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που και πάλι δεν γινόταν με τους σωστούς όρους. Επί της ουσίας και δεματοποίηση γίνεται και όσον αφορά στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν εκτιμώ ότι μπορεί να μην είναι τωρινά. Το πρόβλημα αυτό βασανίζει το νησί εδώ και χρόνια και τώρα είμαστε κοντά στη λύση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης