Μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για τη μείωση του ιικού φορτίου των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό βρήκαν τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής Κώστας Πουλάς, ο καθηγητής Υγιεινής Απόστολος Βανταράκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Δημήτρης Βελισσάρης χορήγησαν ρινοφαρυγγικά διάλυμα χλωριούχου νατρίου σε νερό, σε αναλογία 5% σε 20 ανθρώπους που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Σε άλλους πέντε πολίτες, επίσης θετικούς, δεν χορηγήθηκε διάλυμα. Μετά από τρεις πλύσεις σε διάστημα έξι ωρών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ιικό φορτίο των ασθενών μειώθηκε κατά 20% – 25%. «Διαλέξαμε 5% για να έχει υψηλή αλατότητα ώστε όπως περιμέναμε να καταφέρει να σπάσει κάποιους δεσμούς μεταξύ του ιού και των κυττάρων μας» εξηγεί στο zougla.gr ο κ. Πουλάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι η θάλασσα έχει αλατότητα 3%, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και το δικό της νερό αποτελεσματικό, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει μελετηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το 20% – 25% είναι ένα ποσοστό που αφενός κάνει τους ασθενείς λιγότερο μεταδοτικούς και αφετέρου τους βοηθά να περάσουν την ασθένεια πιο ελαφρά. «Ξέρουμε ότι κάποια κρούσματα χαρακτηρίζονται ως υπερμεταδότες γιατί έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Επίσης ξέρουμε από τη βιβλιογραφία ότι το ιικό φορτίο είναι ανάλογο της βαρύτητας και της αρνητικής έκβασης της νόσου για όσους είναι θετικοί» λέει ο κ. Πουλάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών συστήνει σε όσους διαγνωστούν θετικοί να απομακρύνουν μέρος ή όλο το ιικό φορτίο από το ρινοφάρυγγα τους. Γι’ αυτό προτείνει στους πολίτες να βάλουν στην καθημερινή τους υγιεινή αυτό το διάλυμα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «δεν γνωρίζουμε αν σε κάποιον που νοσεί βαριά θα έχει αποτέλεσμα. Δεν ήταν αυτή η μελέτη μας».

Ο κ. Πουλάς γνωρίζει την καταγεγραμμένη άποψη του ΟΗΕ, ότι αυτού του είδους τα διαλύματα δεν έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν τους πολίτες και απαντά: «όταν δημοσιεύσουμε τη μελέτη μας θα τους ζητήσουμε να το διορθώσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε το ηχητικό

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης