Το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ επεβλήθη ως χρηματική εγγύηση στον Νταβίτ Ακαλάγια, ώστε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τελικά το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας να αποφασίσει για το αίτημα έκδοσής του στη Γεωργία.

Το ιστορικό της σύλληψης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το στέλεχος των γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών από το 2004 έως το 2005, ο Νταβίτ Ακαλάγια, συνελήφθη στις 26 Μαρτίου 2014 στην Πάτρα στην προσπάθειά του να ταξιδέψει στην Ιταλία με το όνομα Οτάρ Ουρουσάντζε.

Ο Ακαλάγια είχε στα χέρια του διπλωματικό διαβατήριο και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες επεδίωκε να φτάσει στην Ιταλία όπου διαμένει ο αδελφός του, Μπάτσο Ακαλάγια, πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών της Γεωργίας.

Αρχικά οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές δεν είχαν ιδέα ποιον είχαν κρατούμενο και έτσι ο Νταβίτ Ακαλάγια καταδικάστηκε από το μονομελές πλημμελειοδικείο Πατρών σε φυλάκιση 40 ημερών για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου. Ένα μήνα αργότερα, έπειτα από σήμα της Ιντερπόλ, ταυτοποιήθηκε ως Νταβίτ Ακαλάγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αδελφός του, πρώην υπουργός Μπάτσο Ακαλάγια, κατηγορείται στη Γεωργία για το περίφημο σκάνδαλο των φυλακών, στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες αξιωματούχοι, την περίοδο της διακυβέρνησης Σαακασβίλι, για βασανισμούς κρατουμένων. Το σκάνδαλο έγινε δημόσιο θέμα στη Γεωργία, όταν ένας φρουρός των κεντρικών φυλακών Γκλνταν διοχέτευσε σε ιδιωτικά κανάλια της χώρας βίντεο με βασανισμούς κρατουμένων. Το 2012, πριν από την εμφάνιση των βίντεο, ο Μπάτσο Ακαλάγια είχε δικαστεί στην Τιφλίδα αλλά είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Πηγή:patrastimes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης