Σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.  

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός έγινε 19 χλμ. βόρεια της Σάμου με το εστιακό βάθος να είναι στα 2 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Κατά το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο πάντως, η ισχύς του σεισμού ήταν 7 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον σεισμό τραυματίστηκαν πέντε άτομα εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ κατέρρευσε τμήμα οροφής της εκκλησίας στο Καρλόβασι και υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα κάποια παλιά κτήρια κατέρρευσαν, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στο τηλεφωνικό δίκτυο. 

Στο νησί μεταβαίνουν κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτηρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροδρόμιο της Σάμου αρχικά έκλεισε προκειμένου να γίνει εκτενής έλεγχος για τυχόν φθορές και ζημιές και άνοιξε εκ νέου λίγο πριν τις 15.30 το μεσημέρι. 

H θάλασσα βγήκε στη στεριά

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη Σάμο

Ενημέρωση για την κατάσταση στη Σάμο λόγω του ισχυρού σεισμού έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Μετά τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε σήμερα Παρασκευή, το μεσημέρι, βόρεια της Σάμου, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στη Νήσο Σάμο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της ευρύτερης περιοχής για παροχή βοηθείας.

»Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ.

»Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στη νήσο Σάμο.

»Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια στη νήσο Σάμο, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό. Έχει αποσταλθεί μήνυμα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση μέσω του 112 και οι Αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνουν τους κατοίκους από τις ακτές.

»Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο καθώς και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ αναχώρησε άμεσα για την νήσο Σάμο και θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

»Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει σε tweet ότι ήδη έχουν τεθεί σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

«Η θάλασσα βγήκε στη στεριά, η καταστροφή είναι βιβλική» 

«Η θάλασσα βγήκε στη στεριά και οι καταστροφές που βλέπουμε γύρω μας είναι τεράστιες. Όσα δεν καταστράφηκαν από τον σεισμό τα αποτελειώνει η θάλασσα που βγήκε έξω» είναι τα δραματικά λόγια του Νίκου Γεροντή, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στην παραλία στο Βαθύ της Σάμου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα νερά αποτραβήχτηκαν και οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία ένα πιθανό δεύτερο μεγάλο κύμα. Γύρω του υπάρχουν σύννεφα καπνού.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το ύψος του νερού που εισέβαλε στη στεριά άγγιξε σχεδόν τους 30 πόντους.  Επίσης βάρκες και αλιευτικά ανοίχτηκαν στο πέλαγος ώστε να μην παρασυρθούν στη στεριά από ενδεχόμενο τσουνάμι. 

 

 

 

 

 

 

Χουλιάρας: Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία

«Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτήρια στο νησί» έγραψε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Facebook.

Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter….

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

 

Σεισμολόγος Μ. Σκορδίλης: Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ. Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα. Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος

Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη 

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σμύρνη προκαλώντας μεγάλες ζημιές. 

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Σμύρνη

Χρήστες του Twitter από τη Σμύρνη ανέβασαν βίντεο από τον σεισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, samos24, samos times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης