Η πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείριση επίκαιρων ζητημάτων, εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με δημάρχους, μέσω της πλατφόρμας e:Presence (https://epresence.gov.gr) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν διοργανώσεις αιμοδοσίας ανά δήμο, όπως και την καταγραφή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, την έκδοση περαιτέρω οδηγιών για τη λήψη μέτρων προστασίας των συγχρωτιζομένων στις λαϊκές αγορές και των εργαζομένων στα κοιμητήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την έναρξη της συζήτησης, ο Γ. Πατούλης μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βοηθήσουν παραμένοντας στις οικίες τους. Ζήτησε εγρήγορση από τους δημάρχους σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων και τους κάλεσε να αποστείλουν στην Περιφέρεια τα αιτήματά τους για ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κ.α.).

Ειδικότερα ζήτησε τη συνδρομή των δήμων στην υλοποίηση εκδηλώσεων εθελοντικής αιμοδοσίας και ζήτησε από τους δημάρχους να καθορίσουν χώρους και ημέρες διεξαγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα. Επίσης τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τη στήριξη ευπαθών ομάδων και ζήτησε να αποστείλουν στην Περιφέρεια τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυτών των πολιτών για την χαρτογράφηση όσων έχουν ανάγκη της δράσης.

Πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που έθεσαν ζήτημα ανεπαρκούς ασφάλειας στις λαϊκές αγορές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού που σημειώνεται κάποιες ώρες, ενώ πρότειναν και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους. Ο περιφερειάρχης ανέλαβε να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί το κλείσιμό τους με τη λήψη μέτρων μη συγχρωτισμού. Οι δήμαρχοι πρότειναν τη λήψη περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση των πολιτών σε άλση, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο περιφερειάρχης συνέστησε να λάβουν περιοριστικά μέτρα οι αρμόδιες αρχές και έκανε γνωστό ότι το Πάρκο Τρίτση, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για όσο διάστημα χρειαστεί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απορία των δημάρχων για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα κοιμητήρια κατά τη διάρκεια ενταφιασμού πολιτών που έχουν χάσει τη ζωής τους από τον κορωνοϊό, επισημάνθηκε η ανάγκη έκδοσης συγκεκριμένων οδηγιών από τα αρμόδια υπουργεία. 

Στα γενικότερα αιτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, συμπεριλαμβάνονται αυτά που αφορούν στην ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, στη δυνατότητα κάλυψης του κόστους μηνυμάτων σχετικών με τα μέτρα πρόληψης στα κοινωνικά δίκτυα και στην ενίσχυση με προσωπικό, υπηρεσιών που επιβαρύνονται λόγω των προληπτικών μέτρων. Ειδική αναφορά έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου υλοποιούνται πολλά έργα χωρίς επάρκεια προληπτικών μέτρων. 

Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, ενώ με αφορμή τη σημερινή, ο Γ. Πατούλης επισήμανε: «Περιφέρεια και δήμοι της Αττικής είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα είμαστε σε 24ωρη ανοιχτή επικοινωνία με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με στόχο να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης