Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε προϊόντα «μαϊμού» - Τέσσερις συλλήψεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, 19:20
Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε προϊόντα «μαϊμού» - Τέσσερις συλλήψεις

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι… «μαϊμούδες» πήγαιναν από την μια ιστοσελίδα στην άλλη και από το ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο άλλο με τους… hi – tech «αετονύχηδες» να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ και τους ανυποψίαστους πελάτες να περηφανεύονται ότι «αγόρασαν γνωστό προϊόν σε πολύ καλή τιμή».

Όλα αυτά μέχρι που η Οικονομική Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε τέσσερα μέλη του κυκλώματος μέσω του οποίου «διακινήθηκαν πάνω από 17.500 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 900.000 ευρώ». 

Σύμφωνα με την αστυνομία, «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιούργησαν και διαχειρίζονταν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία καταχωρούσαν σε ανύπαρκτα άτομα και στη συνέχεια πωλούσαν απομιμητικά προϊόντα επώνυμων ειδών ένδυσης και υπόδησης». Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως έστηναν εικονικές εταιρείες στη χώρα μας και στη Βουλγαρία και προμηθεύονταν προϊόντα από εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης στην Τουρκία. Η αποστολή των προϊόντων γινόταν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, με αποστολείς ανύπαρκτα πρόσωπα και χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών. 

Για να βάλουν τα χρήματα στην τσέπη, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους, έκαναν τις συναλλαγές είτε σε μετρητά ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους «σήκωναν» αμέσως τα χρήματα από διάφορα ΑΤΜ στην Αττική. 

Αν κάποιος πελάτης καταλάβαινε την απάτη, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό τους «κατέβαζαν» τις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργούσαν νέα προφίλ, άλλαζαν τηλεφωνική σύνδεση και χρησιμοποιούσαν άλλη εταιρεία ταχυμεταφορών. 

Οι συλλήψεις έγιναν σε Αττική και Λάρισα και κατά τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια, αποθήκη, μεταφορικές εταιρείες, εταιρεία ταχυμεταφορών και κατάστημα εμπορίας ειδών ένδυσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

- 1.417 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, 

- 84 πακέτα-δέματα εταιρειών ταχυμεταφορών με απομιμητικά προϊόντα,

- 2 ηλεκτρονικές ταμπλέτες και 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 

- 12 κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων, 

- 11 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, 

- 3.780 ευρώ, 

- 2 δελτία ταυτότητας και 2 σφραγίδες, 

- διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και αποκόμματα αποστολών. 

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. καθώς και οι αρμόδιες Αρχές στο εξωτερικό. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. 

Δείτε βίντεο και φωτό

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, 19:20