Kύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία και παράλληλα έκανε αρπαγές μεταναστών απαιτώντας λύτρα εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν έξι άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε ακόμα συνεργούς τους. Σε μια περίπτωση ένα από τα θύματα τους έχασε τη ζωή τους.

Ειδικότερα μετά από επιχειρήσεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής που έγιναν την Τετάρτη το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Αιγάλεω, Άλιμος, Περιστέρι, Κερατσίνι) και στο Δήλεσι Βοιωτίας, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί και τρεις Έλληνες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αρπαγές, ληστείες, θανατηφόρα σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου περί όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 37χρονος υπήκοος Συρίας, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, 45χρονος υπήκοος Ινδίας, 46χρονος υπήκοος Πακιστάν και τρεις Έλληνες ηλικίας 68, 72 και 43 ετών. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει πέντε ακόμα άτομα (τέσσερις αλλοδαπούς και έναν Έλληνα), οι οποίοι αναζητούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., όπως προέκυψε από την έρευνα οι δράστες, από το 2010, συμμετείχαν στο κύκλωμα και ασχολούνταν με διακίνηση μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, αρπαγές, εκβιάσεις και ληστείες.

Όσον αφορά στη σύνθεση, τη δομή και τη μεθοδολογία του κυκλώματος, τα μέλη του είχαν εξατομικεύσει επακριβώς τους ρόλους τους καθώς και τη χρονική σειρά των ενεργειών τους, πριν και κατά τη διάρκεια των πράξεων τους, τις οποίες διέπρατταν με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, κάθε φορά, έχοντας ως κύρια δραστηριότητα τη διακίνηση μεταναστών, από την Ελλάδα στην Ιταλία, με χρήση πλωτού σκάφους.

Ωστόσο, εξαιτίας, οικονομικών διαφορών που προκλήθηκαν ανάμεσα στους δράστες και αφορούσαν κυρίως αμοιβές, που λάμβαναν από τους μετανάστες που διακινούσαν, ορισμένοι από αυτούς προχώρησαν σε αρπαγές μεταναστών, για να εξαναγκάσουν τους συγγενείς ή συνεργούς τους, να τους δώσουν χρήματα (λύτρα).

Πιο αναλυτικά, από την έρευνα και μετά από αξιοποίηση των προανακριτικών στοιχείων, εξιχνιάστηκαν δυο υποθέσεις απαγωγής υπηκόων Πακιστάν, που έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, από τις οποίες, στη δεύτερη περίπτωση, το θύμα υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσαν οι δράστες.

Όσον αφορά στο ιστορικό των δύο περιπτώσεων αρπαγής μεταναστών, στην πρώτη περίπτωση, στις 30 Μαρτίου 2013, ενώ ο 46χρονος υπήκοος Πακιστάν βρίσκονταν έξω από σταθμό του ΗΣΑΠ, τρεις από τους δράστες, με τη χρήση βίας, τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο και τον οδήγησαν σε διαμέρισμα, όπου τον κράτησαν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Απριλίου 2013, οπότε και τον άφησαν ελεύθερο, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν το διαβατήριό του.

Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, στις 5 Απριλίου 2013, επτά άτομα (από τα οποία οι πέντε έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των κατηγορουμένων) πλησίασαν τον 50χρονο υπήκοο Πακιστάν έξω από την οικία του και προφασιζόμενοι ότι είναι αστυνομικοί, τον επιβίβασαν με τη βία σε αυτοκίνητο.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες των δραστών με τον αδερφό του απαχθέντος, κατά τις οποίες οι δράστες άλλοτε απαιτούσαν το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ και άλλοτε το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ ως «λύτρα» για την απελευθέρωση του θύματος, ενώ απειλούσαν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον σκότωναν.

Απογευματινές ώρες της 8ης Απριλίου 2013, ο αδελφός του απαχθέντος, κατέβαλε ως «λύτρα», το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ. Την επομένη, ύστερα από αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δράστες, βρήκε τον αδελφό του σε συγκεκριμένο σημείο σε λιπόθυμη κατάσταση, με εμφανή τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ έλειπαν όλα τα ατομικά του έγγραφα και το κινητό του τηλέφωνο.

Έπειτα από νοσηλεία περίπου ενός μήνα, το θύμα υπέκυψε, από τις κακώσεις στο κεφάλι του, οι οποίες επιδείνωσαν σημαντικά την κατάστασή του, με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλές συσκευές κινητών τηλεφώνων και διάφορα χρηματικά ποσά και έγγραφα, η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται.

Επιπλέον, στην οικία ενός από τους κατηγορουμένους βρέθηκε ποσότητα άγνωστης σύστασης σκόνης, η οποία στάλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακές εξετάσεις.

Στην κατοχή του 37χρονου υπηκόου Συρίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο καθώς και μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα.

Επιπλέον, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε πλωτό σκάφος, που είχαν εφοδιαστεί τα μέλη του κυκλώματος με τους Έλληνες συνεργούς τους, με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών προς την Ιταλία.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν πρωινές ώρες της Πέμπτης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης