Εξάμηνη παράταση για την αδειοδότηση των θεάτρων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014, 11:24
Εξάμηνη παράταση για την αδειοδότηση των θεάτρων
Μέχρι την 9η Ιανουαρίου του 2015 παρατείνεται η προθεσμία για τη λήψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας και την υποβολή αίτησης για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των χώρων θεατρικών και άλλων οπτικοακουστικών παραστάσεων. Αυτό προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και ψηφίστηκε από το Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 1 του ν. 4229/2010, δίνεται στους ιδιοκτήτες ή στους μισθωτές χώρων θεατρικών και άλλων οπτικοακουστικών παραστάσεων χρονικό διάστημα 6 μηνών -έως τις 9 Ιουλίου- προκειμένου να λάβουν προσωρινό ή οριστικό πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και να υποβάλουν αίτηση για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου. Στην πράξη, ωστόσο, το χρονικό αυτό διάστημα κρίθηκε ανεπαρκές λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αποτέλεσμα: δεκάδες θεατρικοί χώροι, κυρίως στην Αθήνα, απειλούνταν εκ νέου με σφράγιση.

Με την τροποποίηση της παραπάνω διάταξης το μεταβατικό χρονικό διάστημα για τη λήψη πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας και την υποβολή αίτησης για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρου παρατείνεται ως την 9η Ιανουαρίου 2015 προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των θεάτρων. Η παράταση των έξι μηνών έχει αναδρομική ισχύ, από την ημέρα λήξης της αρχικής προθεσμίας -9 Ιουλίου- ώστε να καταστούν ανενεργές οι αποφάσεις σφράγισης που θα έχουν επιδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της τροπολογίας.

«Ως υπουργείο Πολιτισμού είχαμε δύο επιλογές» δήλωσε η υφυπουργός Αντζελα Γκερέκου στη σχετική εισήγησή της στη Βουλή.

«Η μία ήταν να αποδεχθούμε το κλείσιμο δεκάδων χώρων λόγω της μη αδειοδότησής τους και τις επιπτώσεις που θα είχε πρώτα στους εργαζόμενους, δημιουργούς, ηθοποιούς και τεχνικούς. Η άλλη ήταν να δοθεί μια παράταση, ώστε να μην επαναληφθεί η αβεβαιότητα του περασμένου χρόνου και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν αλλά δεν μπορούν λόγω αντικειμενικών περιορισμών να εφαρμόσουν το νόμο. Με την επέκταση της προθεσμίας είναι εφικτό να καταστεί νόμιμη η λειτουργία δεκάδων εστιών σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, που αποτελούν οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι θεατρικοί χώροι» εξήγησε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014, 11:38