Αποστολή στη Μόρια: Νίκος Χριστοφάκης

Τραγωδία δίχως τέλος στη Μόρια, καθώς από τις φωτιές που ξέσπασαν χθες στον καταυλισμό της περιοχής απανθρακώθηκε μία γυναίκα, όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία-νεκροτομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 17.00 το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο φωτιές. Μία σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ, και μία στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Εκεί οι φλόγες επεκτάθηκαν και κατέκαψαν μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Οι φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο πλέον έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη στιγμή τα έντονα επεισόδια έχουν κοπάσει, ωστόσο παραμένει έκρυθμη η κατάσταση.

Video και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Μόρια:

 

 

Video που τραβήχτηκαν στη Μόρια την Κυριακή:

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ξέσπασαν επεισόδια, με πρόσφυγες και μετανάστες να επιτίθενται στις δυνάμεις και να καίνε τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν μεταφερθεί συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου».

Περί τις 19.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνταν προς τα γύρω κτήματα, προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Στη Μόρια διαβιούν περίπου 12.000 άνθρωποι, αν και οι συνθήκες της δομής ήταν μόλις για 3.000. Τα επεισόδια και οι εντάσεις είναι συχνό φαινόμενο στο συγκεκριμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Δεδομένου ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έχει καταρρεύσει ουσιαστικά και καθημερινά προωθούνται από τα παράλια 500-700 πρόσφυγες/μετανάστες, οι οποίοι παρέμεναν μέχρι τώρα στο ΚΥΤ Λέσβου, είναι σαφές πως η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Σήμερα στις 10.30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης