Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων, στην κρισιμότερη ίσως συγκυρία δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και της γεωπολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Μεσόγειο, αναδείχθηκαν στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα». Δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών, τόσο σχετικά με την πρωτοβουλία δημιουργίας -με καθυστέρηση… δεκαετιών- από τη χώρα μας, του Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων, που συνιστά το πρώτο βήμα για την εξακρίβωση αρχικά και την απάντληση στη συνέχεια του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, όσο και με την έντονη σχετική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από την Κύπρο και το Ισραήλ, οι πολιτικοί, επιστήμονες και τα στελέχη επιχειρήσεων που παραβρέθηκαν στην ημερίδα, έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που θα μας απασχολήσουν για τις επόμενες… δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο αρμόδιος για το ζήτημα υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, που κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναμένοντας σημαντικές εξελίξεις μέσα στο 2012, ενώ παρουσίασε την ισχύουσα κατάσταση σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα. Ήδη παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, ενώ στις 2 Μαρτίου, όπως είπε, θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου και οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές. Για τους σκοπούς αυτούς έχουν εγκατασταθεί στελέχη του γαλλικού ινστιτούτου BEICIP στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, θύμισε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. «Αξιοποιώντας το παράδειγμα της Κύπρου, προσπαθούμε να συντμήσουμε τους χρόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά αναμένοντας τη λειτουργία του πρώτου γεωτρύπανου ακόμα και μέσα στο 2012. Σχετικά με το «τρίγωνο» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος στο θέμα των ερευνών και της μεταφοράς του φυσικού αερίου έχουν απόλυτα ταυτισμένα εθνικά συμφέροντα και βρίσκονται σε πλήρη συνέργεια.
 
Στο «μεγάλο ερώτημα», σχετικά με τον ορυκτό πλούτο που διαθέτουμε –σύμφωνα πάντα με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα δεδομένα- ο Γιάννης Μανιάτης εκτίμησε ότι σύντομα θα μπορούμε να καλύπτουμε το 30% της εγχώριας ζήτησης, περιορίζοντας τις εισαγωγές που μας κοστίζουν 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ξεκαθάρισε δε ότι το όφελος για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι μεγάλο, καθώς προβλέπεται το 25% των εσόδων του δημοσίου να επιστρέφεται σε αυτές, είτε με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος είτε με χρηματοδότηση των δήμων. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τέλος τους επιστήμονες, «χάρη στη φιλοπατρία και την ανιδιοτέλεια των οποίων έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Δείτε τις δηλώσεις του στο φακό της zougla.gr, που κάλυψε ζωντανά από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό όλες τις εργασίες της ημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η σωστή αξιοποίηση των κοιτασμάτων προς όφελος του ελληνικού λαού και ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, τονίστηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων που χαιρέτισαν την ημερίδα ως βασικές συνιστώσες των δράσεων που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής, ενώ αρκετοί ομιλητές έθιξαν το ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από το δυστύχημα της πλωτής εξέδρας απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, γεγονός που αν συνέβαινε στη Μεσόγειο θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Χρειάζεται ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και καλά μελετημένη προσέγγιση των σχεδιασμών, που θα διέπεται από εθνική συναίνεση», συμβούλεψε ο Κύπριος Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης.

Που και πόσο ορυκτό πλούτο έχουμε; Μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε;

Οι προοπτικές ανεύρεσης σημαντικών κοιτασμάτων παρουσιάζονται πολύ καλές για πολλές περιοχές, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια έρευνας ακόμη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελλαδικού χώρου παραμένει ουσιαστικά… ανεξερεύνητο, όπως τόνισε ο Γιάννης Γρηγορίου, Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής στα Ελληνικά Πετρέλαια. «Η ώρα είναι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρουσίασε τις σίγουρες και πιθανές περιοχές ορυκτού πλούτου, τονίζοντας και το επιτυχημένο παράδειγμα του Πρίνου.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του.

Η εκμετάλλευση όμως και η ουσιαστική εισροή εσόδων για την Ελλάδα, αργεί ακόμα… Εκτός από το Κατάκολο, θα απαιτηθούν περισσότερα από 5 χρόνια για τις υπόλοιπες περιοχές για την απάντληση του πλούτου τους… Ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Δρ. Γεωλόγος Πετρελαίων και Ενεργειακός Οικονομολόγος, επισημαίνει όμως ότι υπάρχει ελπίδα, χάρη στην υψηλή τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί, ενώ εμφανίζεται καθησυχαστικός και για τις οικολογικές ανησυχίες.

Δείτε τις δηλώσεις του στο φακό της zougla.gr.

Οι σημαντικές –και ολοένα μεταβαλλόμενες- γεωπολιτικές παράμετροι καθώς και το υπάρχον θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες. Σχετικά με το… ακανθώδες ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), για το οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά, η απάντηση έρχεται από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρηγόρη Τσάλτα: «Η Ελλάδα φυσικά και θα πρέπει κάποια στιγμή να καθορίσει την ΑΟΖ της, το γεγονός όμως ότι δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα και για αυτό δεν έχει προχωρήσει στις έρευνες αποτελεί… «περίεργη» δικαιολογία: μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον υποθαλάσσιο πλούτο μας εφαρμόζοντας τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα»!

Ο Γρηγόρης Τσάλτας ξεκαθαρίζει αυτή την… ασάφεια.

Δείτε, τέλος, τον «χάρτη υδρογονανθράκων» της Ελλάδας: που έχουν γίνει έρευνες, ποια είναι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα και τι πρέπει να γίνει; Ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Γεωφυσικός, Διευθυντής Έρευνας στα Ελληνικά Πετρέλαια δίνει τις απαντήσεις.


Διαβάστε ακόμη:

Εκπομπή: «Αλήθειες και Ψέματα για τα Ελληνικά Πετρέλαια»
«Εγκληματική αμέλεια η μη ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ»
«Τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία οι πόροι του Αιγαίου» λένε οι επιστήμονες!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης