Η «Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αναζήτηση των Αγνοουμένων Αξιωματικών και Οπλιτών στην Κύπρο, θα διοργανώσει στις 10 Δεκεμβρίου 2014 εκδήλωση μνήμης στο Πολεμικό Μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Επιτροπής δεν είναι απλά μια υπενθύμιση των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στη Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα, το καλοκαίρι του 1974, αλλά να ριχθεί φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση που παραμένει ανοιχτή εδώ και τέσσερις δεκαετίες, όπως και η ανακοίνωση των επόμενων δράσεων για τη διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.

Αρκετοί πολιτικοί, απόστρατοι αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των αγνοουμένων αναμένεται να δώσουν το παρόν, ενώ πολλοί θα είναι και οι συγγενείς που θα έρθουν από κάθε γωνιά της χώρας, για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Την ίδια μέρα, στην είσοδο του αμφιθεάτρου θα οργανωθεί έκθεση φωτογραφίας, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο για την εκδήλωση:

Συμμετέχοντες και ομιλητές:

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης-μνήμης της 10ης Δεκεμβρίου θα είναι ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Πανεπιστήμια της Τυβίγκης και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Νομικά, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις, ειδικευόμενος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στους κλάδους της Πολιτικής Κοινωνιολογίας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ.

Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου με τη διάκριση Magna Cum Laude. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ από το 1981 ως το 1984 ενώ από το 1985 μέχρι και σήμερα ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου. Φέρει το βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή διδάσκοντας τα μαθήματα: “Ελληνοτουρκικές Σχέσεις”, “Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής”, “Εξωτερική Πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων: ΕΣΣΔ /Ρωσική Ομοσπονδία”, “Τουρκική Εξωτερική Πολιτική” , “Τουρκία: Κοινωνική συγκρότηση και Πολιτικό σύστημα” και “Ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής”.

Τον Γενάρη του 2014, ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΠ (Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού). Είναι συγγραφέας πολλών ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων βιβλίων.

Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση μνήμης θα δώσει η Αιμιλία Υψηλάντη. Η γνωστή ηθοποιός από το 1968 έως και σήμερα έχει ερμηνεύσει με επιτυχία πολλούς ρόλους σε έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η εκδήλωση-μνήμης θα έχει την σφραγίδα της γνωστής μουσικού και συνθέτριας Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης