Στη φράση «εθνική συμφιλίωση» η οποία «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα», συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη οι ομιλητές στην εκδήλωση συλλογικής μνήμης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση για την οποία αγωνίστηκε ο Π. Μπακογιάννης παραμένει διαχρονικό ζητούμενο στην ιστορία της Ελλάδας και ειδικά σήμερα που υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε απαξίωση των θεσμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες απαιτούν εθνική συνεννόηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Έφερε ως θετικό παράδειγμα τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για ταύτιση ιδεολογιών, αλλά για μια συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος. Αναφερόμενος στον Π. Μπακογιάννη, τόνισε ότι «δεν ξεχώριζε αριστερό και δεξιό» και έλεγε ότι «η Δημοκρατία δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι». Δεν χωρούν εφησυχασμοί, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του, κάνοντας έκκληση για ενότητα, με τη φράση «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Με την ίδια έκκληση για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση έκλεισε την εκδήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι είναι κρίμα να παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης