To ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της 19ης Ιουλίου με ισχύ 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ, βρίσκεται στα δυτικά- βορειοδυτικά του μεγάλου ρήγματος της Πάρνηθας και είναι παρακλάδι του. Το μήκος αυτού του υπορήγματος είναι 5 – 6 χλμ. Όπως δήλωσε και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης δεν θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο ρήγμα να δώσει σεισμό. Αυτό το δυτικό- βορειοδυτικό κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας δεν είχε σπάσει κατά τον μεγάλο σεισμό του 1999.

Αυτό για λόγους που θα εξηγήσουν αργότερα κι αφού μελετήσουν τα στοιχεία οι σεισμολόγοι, έσπασε στις 19 Ιουλίου του 2019. Ένα τέτοιο ρήγμα, μήκους 5-6 χιλιομέτρων δεν μπορεί να δώσει σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι σεισμολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικρό εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης της Παρασκευής δικαιολογεί και την ένταση του σεισμού που έγινε αντιληπτός όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Χαλκίδα, αλλά εξηγεί και τη βοή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Το σχετικά μικρό αυτό εστιακό βάθος δικαιολογεί και μια μακρά μετασεισμική ακολουθία η οποία άλλωστε καταμετράται από τις 14.15 που σημειώθηκε ο κύριος σεισμός.

Ορισμένοι σεισμολόγοι ζητούν πίστωση χρόνου ώστε να είναι απολύτως σίγουροι πως ο σεισμός στις 14.15 της Παρασκευής ήταν η κύρια σεισμική δόνηση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η κοινότητα των σεισμολόγων στην Ελλάδα δεν ανέμενε ένα τέτοιο φαινόμενο σε αυτή τη μικρή διακλάδωση του ρήγματος της Πάρνηθας και τουλάχιστον σε αυτή την ένταση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε τον συγκεκριμένο σεισμό» δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμικού ρήγματος δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος».

Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, τα 5,1 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός είχε επίκεντρο 25 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας στην περιοχή του Θριασίου και εστιακό βάθος 13 χλμ.. «Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό», αναφέρει.  Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε πως «πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς». Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό.

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρίνισε ότι «δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού». Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι», ενώ επισήμανε ότι «οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός».

Γ. Χουλιάρας: Παρακολουθούμε την εξέλιξη

Ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη, ώστε να κάνουμε μία εκτίμηση, για να δούμε προς τα πού πάει η εκτόνωση της ενέργειας».

 

 

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Χουλιάρα:

 

Kαρακώστας: Δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999 το επίκεντρο

«Δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999 εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού», σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλη Καρακώστα. «Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης», εκτίμησε και ο κ. Καρακώστας, αν και εκτιμά ότι το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό των ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Παπαζάχος: O σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999

«Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα», δήλωσε και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα», όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος σημείωσε επίσης πως «ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης