«Επαγγελματισμό, συστηματικό σχεδιασμό και κυρίως πρόληψη, επιβάλει η αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, τα οποία λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο», τόνισε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου σε ημερίδα για την «Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Πυροσβεστικής (F.E.U.), στην Αθήνα.

Η ημερίδα της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για το μοντέλο αυτό, η κ Δούρου στην παρέμβαση της, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής δηλώνει «παρούσα στην πρώτη γραμμή», συνδράμοντας όπου χρειάζεται, τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και προμηθεύοντάς την παράλληλα με 35 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων κόστους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, πρόσθεσε, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και κενών που αφορούν τόσο την έλλειψη μέσων όσο και το θεσμικό πλαίσιο υγείας και ασφαλείας, βάσει του οποίου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις». «Κενών του επιχειρησιακού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν ελλείψεις υποδομών, οχημάτων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων ακόμη και μέσων ατομικής προστασίας».

Αναφερομένη στις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης της Περιφέρειας, είπε ότι περιορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Παρατήρησε δε, ότι απαιτείται και νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης -δασοπροστασίας από τότε που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ανέλαβαν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης, πριν είκοσι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση συνεπειών και ζημιών από δασικές πυρκαγιές, η περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις και ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μπει τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του καλλικρατικού και του συνταγματικού πλαισίου.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις προτάσεις μεταξύ άλλων προβλέπεται:

-Η θεσμική αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του κάθε εμπλεκόμενου φορέα ως προς προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής πολιτών σε δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές»,
-Η λειτουργία του Συντονιστικού Μητροπολιτικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας,
-Ο μηδενισμός των τελών κυκλοφορίας των πυροσβεστικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών,
– Η ενεργοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης για χρηματοδότηση κατά την αντιπυρική περίοδο και των Περιφερειών,
– Η ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας,
– Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, που είναι ενταγμένες στο σχετικό μητρώο της ΓΓΠΠ.

Κλείνοντας η κα Δούρου, εξέφρασε την πρόθεση της ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών σε αυτόν «τον κοινό αγώνα . Που δεν αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον αλλά αγγίζει τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Για τον λόγο αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποτυχίας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης