Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή 10 Μαΐου, είναι 6 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.716, ανακοίνωσε ο υποπτέραρχος Δήμητρης Χατζηγεωργίου μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον κ. Τσιόδρα στην ενημέρωση του υπ. Υγείας.

Σήμερα, 30 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 87 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν καταγράφηκε από χθες μέχρι σήμερα κανένας θάνατος από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και έτσι το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας παραμένει σε 151. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τα κρούσματα, το 55% περίπου είναι άνδρες ενώ τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.364 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 98.787 διαγνωστικά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη εβδομάδα που μας πέρασε, οι κινητές  μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν 2903 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων τα 2 βγήκαν θετικά.

Σχετικά με τον κορωνοϊό στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Χατζηγεωργίου διαβεβαίωσε πως από πολύ νωρίς ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως υπήρξαν ακυρώσεις ασκήσεων καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται πως πλέον η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας θα μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα δίνεται γραπτώς. 

 

 

Χαρδαλιάς: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στις πλατείες όπου, όπως είπε, βλέπουμε εικόνες προ εποχής κορωνοϊού. Μίλησε για άτομα που προσπαθούν να «αναγάγουν ένα υγειονομικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό» και τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν κάνει πολιτικές και ιδεολογικές διακρίσεις και κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς.

«Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός πολιτική προστασίας και πρόσθεσε: «Αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και επανέλαβε πως ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές. «Ο καθένας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του».

Από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι και επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις

Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.

 

 

Αναλυτικά, τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα:

 

•    εξοπλισμού ήχου και εικόνας
•    κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
•    σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
•    χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
•    ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
•    επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
•    εγγραφών μουσικής και εικόνας
•    παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
•    υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
•    καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
•    ρολογιών και κοσμημάτων
•    καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :

•    ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
•    ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
•    ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
•    καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας “κατάστημα εντός καταστήματος” (shop in ashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Επίσης επαναλειτουργούν :

•    οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
•    οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, 
•    καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης