Ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, λέγοντας πως από τα κρούσματα που ξεπερνούν τα 3 εκατ. παγκοσμίως. τα 1.384.000 αφορούν μόνον στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον που είχαμε στις αρχές του Μαρτίου και έτσι σηματοδοτείται πως το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη. 

«Η επιδημία είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας. Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι και ότι οι επόμενες 15 μέρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου, είναι 6 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.632, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 35 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 81 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.  

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 146. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη, και το 92.3% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ το 23% εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91.4% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 55.4% είναι άνδρες ενώ το 22.6% σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και το 50% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 80.951 διαγνωστικά τεστ.

Σχετικά με τα εμβόλια

Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικό εμβόλιο, τόνισε ότι πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. «Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους».

Αβέβαιο ακόμα αν οι  υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τον κορωνοϊό

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού  και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού». Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κος Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη  μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές  έως ότου φύγουν από τη χώρα.

 

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από 12 το βράδυ έως 6 το πρωί

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού πήρε τον λόγο έπειτα από τον κ. Τσιόδρα, αναφέρθηκε σε κάποια “fake news”, όπως τα χαρακτήρισε, που κυκλοφορούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, δεν υπάρχει απαγόρευση για άτομα άνω των 65 ετών, παρά μόνον σύσταση περιορισμού των μετακινήσεων για τη δική τους προστασία. Επίσης, δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, αλλά μόνο συστάσεις για την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων στις ώρες αυτές. Οπότε, δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο για τις εν λόγω περιπτώσεις. 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως από αύριο, Τρίτη, εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ακόμη, ανέφερε πως συνεχίζεται η καραντίνα στον οικισμό στο Κρανίδι για επτά ημέρες για προληπτικούς λόγους, ενώ από σήμερα το βράδυ σταματούν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα στον δήμο Ερμιονίδας.

 

 

Τα βήματα της Δικαιοσύνης προς την έξοδο από την καραντίνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την σημερινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανέφερε το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πανελλαδική σταδιακή άρση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρχικά ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει, πανελλαδικά από 28.4.2020, η λειτουργία όλων των Υποθηκοφυλακείων, Έμμισθων και Άμισθων, καθώς και των Κτηματολογικών γραφείων, ενώ παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, όλες οι δικαστικές εργασίες που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων.

Παράλληλα, από τις 6 Μαΐου 2020 επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναλυτικότερα, από 6 Μαΐου 2020 επανέρχεται η κανονικότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, που επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανισθούν στο ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας, αλλά και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ακόμη, την 1η Ιουνίου 2020 επέρχεται η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της Διοικητικής Δικαιοσύνης στο σύνολό της.

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή, την 1η Ιουνίου 2020 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων Ασφαλιστικών Μέτρων, ενώ παράλληλα εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της Τακτικής Διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως και, ως προς τις Ειδικές Διαδικασίες, σχεδιάζεται παράλληλα από 1ης Ιουνίου η προσωρινή επέκταση της έγγραφης διαδικασίας.

Επίσης, η Ποινική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί στην εκδίκαση συγκεκριμένων αυτόφωρων πλημμελημάτων, καθώς και στην εκδίκαση κακουργημάτων που αφορούν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους, για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, καθώς και εκείνων, στα οποία ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι την 31.01.2021. Μετά τις 15/6 στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων.

Σχετικά με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η ημερομηνία επανέναρξης της πλήρους λειτουργίας της με τη φυσική παρουσία τόσο των σπουδαστών όσο και των διδασκόντων, ορίσθηκε η 2α Ιουνίου 2020.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης