Μία δυσάρεστη έκπληξη περιμένει αυτές τις μέρες χιλιάδες πολίτες που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν ή να παραγγείλουν οβελία για το πασχαλινό τραπέζι. Τις περισσότερες φορές η απάντηση που ακούν είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις και θα πρέπει να πάνε ξανά στα μέσα της εβδομάδας που –κατά πάσα πιθανότητα- τα ψυγεία θα έχουν γεμίσει ξανά.

Και οι ελλείψεις δεν έρχονται μόνες τους, αλλά συνοδεύονται και από αύξηση τιμών, οι οποίες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 20% πάνω από τις περσινές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθηνών – Αττικής, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, δηλώνει στο zougla.gr ότι οι πολίτες θα καταφέρουν να βρουν αρνί στα τοπικά κρεοπωλεία, αλλά επιβεβαιώνει ότι φέτος οι ελλείψεις θα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Οι ελλείψεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδας σε χώρες που γιόρταζαν το Πάσχα των Καθολικών. Φέτος, επίσης, δεν σταμάτησαν καθόλου οι εξαγωγές μετά τα Χριστούγεννα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια» τονίζει και εξηγεί ότι οι μαζικές εξαγωγές βοήθησαν μεν τους παραγωγούς αλλά θα επηρεάσουν το φετινό πασχαλινό τραπέζι στην Ελλάδα.

«Οι εξαγωγές δεν καλύφθηκαν από τις αντίστοιχες εισαγωγές, από χώρες όπως η Ρουμανία. Η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Θα είναι μία δύσκολη χρονιά και εκτιμώ ότι δεν έγινε καλή διαχείριση για το Πάσχα. Το πρόβλημα θα είναι πανελλαδικό, αν και τα αστικά κέντρα θα επηρεαστούν περισσότερο» λέει ο κ. Ντεληφιλιππίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, για τον οποίο μιλά ο πρόεδρος των κρεοπωλών, είναι αυτός που οδηγεί τις τιμές στα ύψη. Όπως λέει «με αυτά τα δεδομένα είναι φυσιολογικό η τιμή να ανεβαίνει. Εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι 20% – 25% πάνω. Πέρυσι το αρνί έκανε 9,5 με 9,8 ευρώ το κιλό, φέτος θα φτάσει τα 11,5 με 12 ευρώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης